Šargarepa s tamnim mrljama ne izgleda sveže, zbog čega su mnogi u dilemi da li treba da je bace ili pojedu.
Zašto se pojavljuju tamne mrlje?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Ako šargarepu čuvate nepravilno, na njoj se mogu pojaviti tamne mrlje. One su obično posledica gljivica. Prema Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), to stanje se naziva crna trulež šargarepe. U prodavnicama je često šargarepa upakovana u plastiku, što podstiče rast gljivica.
Najbolje je da svežu i neopranu šargarepu čuvate u frižideru. Ali, ako se pojave tamne mrlje na površini možete ih ukloniti nožem. Ako su zahvatile celu šargarepu, nju ćete naravno baciti.
Kako sprečiti pojavu gljivica?
Čuvajte šargarepu dalje od svetlosti, i u frižideru. Optimalna temperatura skladištenja treba da bude ispod pet stepeni. Izvadite je iz plastične ambalaže. Poželjno je kupiti šargarepu koja nije spakovana.
Bonus video: