Tamne mrlje na šargarepi: Evo zbog čega nastaju i da li je povrće tada bezbedno za jelo

Vesna Vukadinović Vesti 06.05.2024 17:00 0

Stručnjaci su otkrili da li šargarepa sme da se jede ako ima tamne mrlje i kako sprečiti da one nastanu.

šargarepa

Shutterstock

Šargarepa s tamnim mrljama ne izgleda sveže, zbog čega su mnogi u dilemi da li treba da je bace ili pojedu.

Zašto se pojavljuju tamne mrlje?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Ako šargarepu čuvate nepravilno, na njoj se mogu pojaviti tamne mrlje. One su obično posledica gljivica. Prema Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), to stanje se naziva crna trulež šargarepe. U prodavnicama je često šargarepa upakovana u plastiku, što podstiče rast gljivica.

Najbolje je da svežu i neopranu šargarepu čuvate u frižideru. Ali, ako se pojave tamne mrlje na površini možete ih ukloniti nožem. Ako su zahvatile celu šargarepu, nju ćete naravno baciti.

Kako sprečiti pojavu gljivica?

Čuvajte šargarepu dalje od svetlosti, i u frižideru. Optimalna temperatura skladištenja treba da bude ispod pet stepeni. Izvadite je iz plastične ambalaže. Poželjno je kupiti šargarepu koja nije spakovana.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)