Koliko god korisna za podgrevanje i kuvanje neke hrane, mikrotalasna pećnica može postati opasno oružje ako je ne koristite pravilno. I zato vam donosimo listu namirnica (i stvari!) koje apsolutno nije dobro stavljati u njega
Rado koristimo mikrotalasnu pećnicu za podgrevanje hrane, topljenje čokolade, pripremu kolača iz šolje, ali i kompletne obroke. Ali koliko god da je koristna, treba paziti i šta stavljate u mikrotalasnu pećnicu, jer njegovo nepažljivo korišćenje može dovesti do nezgoda.
![mikrotalasna](/data/images/2023-08-02/60429_shutterstock-471241589_iff.jpg?t=1708544195?t=1708544200855)
Shutterstock
Slažemo se, mikrotalasna pećnica je čudo moderne tehnologije. Za samo nekoliko sekundi može lagano da zagreje ledeno hladno jelo tako da postane vruće i spremno za jelo. Pored toga, skraćuje vreme kuvanja i olakšava ga. Ali budite oprezni jer - ne ide sva jela u mikrotalasnu!
Čili paprike
Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje kapsaicin, koje im daje šarm u svakom jelu. Kada se paprike zagreju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom vazduhu mikrotalasne rerne. Stoga, ako otvorite vrata mikrotalasne pećnice, izlažete se isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos. Ovo je mnogo bezbedniji način da ponovo zagrejete čili papričice - ispecite ih, pržite ili pecite na roštilju umesto da ih pečete u mikrotalasnoj pećnici.
Tvrdo kuvana jaja
Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja iz mikrotalasne peći oslobađaju paru. S obzirom na to da ne može da izađe iz belanca, pritisak se povećava. Kada isečete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa - a nastala eksplozija može izazvati opekotine.
Shutterstock
Kako pravilno zagrejati tvrdo kuvana jaja: Isecite jaje na četvrtine pre nego što ga zagrejete u mikrotalasnoj pećnici. Ali ako imate nekoliko minuta, radije stavite jaje u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta.
Stiropor
Kontejneri za isporuku hrane od stiropora su zapravo vrsta plastike koja može da ispusti štetne hemikalije u hranu i vazduh kada se zagreje. Takođe, stiropor u posudama za hranu za jednokratnu upotrebu nije stabilan i otporan na toplotu kada se peče u mikrotalasnoj - može se rastopiti ili iskriviti.
Kako zagrejati: Izvadite hranu iz kutije od stiropora u kojoj obično dolazi i stavite je na staklenu ploču ili posudu umesto da je kuvate u plastičnoj posudi. Pokrijte papirnim ubrusom i mikrotalasnu pećnicu kao i obično.
Kutije sa metalnim ručkama
Kutije za hranu sa ručkama imaju metal koji može da iskri i izazove požar. Zato uvek proverite da li na plastičnoj posudi piše „Bezbedno u mikrotalasnoj pećnici“ pre nego što je stavite u nju. Kako ponovo zagrejati hranu iz posude: Ispraznite ostatke u posudu ili tanjir za mikrotalasnu pećnicu. Pokrijte papirnim ubrusom da sprečite prskanje i pucanje. Zagrejati prema uputstvima.
Šolja vode
Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj nego čekati da čajnik proključa, ali ušteda ovog puta mogla bi vas skupo koštati. Voda zagrejana u mikrotalasnoj pećnici može brzo da se pregreje. Iako možda nećete videti mehuriće, oni se mogu brzo formirati kada dodate kesicu čaja, kašiku ili čak samo promešate vodu. U retkim slučajevima može čak i eksplodirati. Ispravan način zagrevanja vode: Pustite čajnik da radi svoj posao.
Grožđe
Grožđe se pregreva u mikrotalasnoj pećnici, a šećerna pulpa se brzo pretvara u rastopljenu plazmu. Kao rezultat toga, grožđe bi moglo eksplodirati u mikrotalasnoj pećnici, ili dok mešate zagrejanu smešu, ili čak i kada ih zagrizete. Kako pravilno zagrejati: Ako želite da zagrejete grožđe, bolje je da ga ispecite u rerni nekoliko minuta. Takođe se može brzo zagrejati u tiganju na srednjoj vatri.
Ostaci krompira
Krompir često sadrži Clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se kuvaju i ne ostave odmah u frižideru, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici neće ubiti ove bakterije, tako da možete imati ozbiljne stomačne probleme sledećeg dana.
![krompir](/data/images/2023-10-18/64982_shutterstock-2360407003_iff.jpg?t=1708544739?t=1708544746326)
Shutterstock
Kako pravilno podgrevati: Kuvani krompir koji nije pojeden treba što pre staviti u frižider. Ne ostavljajte ga na sobnoj temperaturi satima. Ponovo zagrejte u rerni. Još jedan savet: ne pecite krompir u aluminijumskoj foliji. Prema istraživanjima, lim zadržava vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krompira i za dobrobit vašeg stomaka, ispecite krompir bez folije.
Paradajz sos
Zagrevanje sosa od paradajza u mikrotalasnoj pećnici često završava prskanjem. Toplota i para koju stvara sos kada se zagreje teško izlaze kroz gusti sos ili oko delova sastojaka. Para se nakuplja sve dok ne postane dovoljno jaka da prodre u zidove mikrotalasne pećnice. U nekim slučajevima, sos može čak i eksplodirati kada ga promešate, što može dovesti do opekotina i sigurno umrljane odeće.
Kako pravilno zagrejati: Zagrejte bilo koji sos u malom tiganju na šporetu. Ovo će omogućiti ravnomerno zagrevanje, a možete ga lagano mešati kako biste sprečili nakupljanje pare.
Ništa
Nikada ne uključujte praznu mikrotalasnu pećnicu! Bez hrane ili posude za apsorpciju mikrotalasa, zraci se reflektuju nazad u magnetron. Ovo može oštetiti mašinu, pa čak i izazvati požar. Dvaput proverite da li je hrana u mikrotalasnoj pećnici pre nego što je uključite, savetuje Real Simple.
Bonus video:
Možda vas zanima…
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)