Da kuhinja bude čista kao suza: Održavanje čistoće nikad nije bilo lakše, samo primenite 8 brzih trikova

Vesti 21.02.2024 17:35 0

Predstavljamo najbolji put do čistije kuhinje...

Kuhinja

Shutterstock

Ponekad je sveobuhvatno, višesatno čišćenje ono što je neophodno da biste uklonili svu prljavštinu, prašinu i mrvice koje su se skupile u kuhinji. U drugim slučajevima, imate samo nekoliko minuta viška. Tu na scenu stupaju ovi mini-zadaci.

Bez obzira na to da li perete sudoperu između zadataka ili uklanjate otiske prstiju kada vaše dete (konačno) ode da spava, ovi zadaci brzog čišćenja mogu se obaviti za pet minuta ili manje. Možete čak i da se uhvatite u koštac sa jednim dok čekate da voda proključa ili dok razgovarate telefonom sa prijateljem.

Kuhinja

Shutterstock

 

Zato vam sada predstavljamo najbolji put do čistije kuhinje

Očistite prljavštinu oko sudopere

Ako već nemate set žica za tiganje, možete uložiti nešto novca odmah. Zatim rezervišite dve ili tri za struganje zagorele hrane sa lonaca i tiganja, a jednu koristite za čišćenje po kuhinji.

Sledeći put kada budete imali pet minuta lufta, zgrabite žicu i uklonite prljavštinu koja se neizbežno nakupila oko ivice sudopere i slavine (pazeći da istovremeno ne sastružete metal).

Uklonite tragove ogrebotina

Kada ste zauzeti, lako je prevideti tragove ogrebotina, prskanje sosa i prljave otiske prstiju koji su se skupili na zidovima oko vaše kuhinje. Odvojite pet minuta za inspekciju. Proverite oblast oko ringle - najbolje mesto za prskanje.

šporet

Shutterstock

 

Zatim pogledajte okvire vrata, posebno nisko gde mogu da dopru dečji otisci prstiju. Zavirite na prednji deo vaših kuhinjskih ormarića - posebno ako imate bele ormare, verovatno ćete pronaći mrlje oko ručki i ručki na vratima.

Obrišite ispod frižidera

Prednja ivica frižidera, gde se uređaj susreće sa podom, ima tendenciju da skuplja prljavštinu, mrvice, kosu i krzno dok se krhotine guraju u ovu pukotinu.

Frižider

Shutterstock

 

Za brzo čišćenje, usisajte duž ove ivice pomoću nastavka vašeg usisivača. Zatim vlažnom krpom obrišite ovo područje. Ako imate kućnog ljubimca koji se linja, sigurno ćete sakupiti tone krzna. Osim toga, ako ste vi ili vaša deca nešto prosuli pored frižidera, te mrlje će se izbrisati. 

Dezinfikujte odeljak za povrće u frižideru

Prema studiji Nacionalne fondacije za nauku (NSF) iz 2021. godine, odeljak za povrće u frižideru je mesto sa najviše klica u kuhinji. Odvojite pet minuta da očistite fioku, bacite ili kompostujete sve stare ostatke hrane. Obrišite ga vlažnom krpom da biste uklonili ostatke. Zatim koristite dezinfekcionu maramicu da ubijete salmonelu, listeriju i buđ koja tamo možda vreba.

Očistite otvarač za konzerve

Možete li da pogodite broj četiri na NFN-ovoj listi najprljavijih tačaka u kuhinji? To je skroman otvarač za konzerve. Većina nas verovatno ne bi očekivala da ovaj kuhinjski alat sadrži tragove salmonele, E. coli, kvasca i buđi, ali rezultati studije govore drugačije.

Da biste dezinfikovali otvarač za konzerve, poprskajte ga rastvorom od jedne kašičice izbeljivača u jednom litru tople vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim isperite i operite tečnošću za pranje sudova i toplom vodom. Temeljno isperite, a zatim potpuno osušite da biste sprečili rđu.

Neka komode i kuhinjski elementi zablistaju

Ovaj zadatak ima dva cilja:

1) ukloniti klice na držačima i ručkama ormarića i

2) ostaviti ih da svetlucaju.

Kuhinja

Shutterstock

 

Počnite tako što ćete svako dugme ili ručku obrisati maramicom za dezinfekciju - prevucite svaki tako da bude mokar, a zatim pređite na sledeći. Ostavljanje rastvora da se osuši na vazduhu omogućava maramici da radi svoju magiju u borbi protiv mikroba. Osim ako vaš element ne sadrži aluminijum ili bakar, svako dugme možete zasijati čistom krpom navlaženom destilovanim belim sirćetom. Ovo će ukloniti otiske prstiju i vodene tragove kako bi on sijao.

Operite kuhinjske krpe

OK, tehnički ovaj zadatak traje koliko i vaš tipičan ciklus pranja. Ali bacanje prljave kuhinje i kuhinjskih peškira na pranje traje samo minut. (Ako imate kuhinjski tepih koji se može prati, možete i njega baciti). Ako imate rezervne peškire pri ruci, okačite ih na mesto prljavih. Zamena svežih, čistih krpa može brzo učiniti da vaša kuhinja izgleda čistije.

Obrišite svoje radne ploče

Čak i ako vaše radne ploče izgledaju čisto – bez velikih komada hrane ili mrvica – verovatno će ostati nešto prljavštine i nakupljene hrane. Upotrebite svoje omiljeno sredstvo za čišćenje koje ste kupili u prodavnici ili neko domaće da biste svoje radne površine brzo, ali temeljno izribali, piše realsimple.com.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading