Izbegnite čest problem: Spasite krompir od prebrzog tamnjenja na 2 efikasna načina

Izvor: Ana Klikovac Vesti 31.01.2024 20:20 0

Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira...

krompir

Shutterstock

Ako spremate ručak ili večeru od više sledova, priprema i organizacija vremena su presudni. Prilikom planiranja treba razmišljati i o sitnicama, uključujući i pripremu priloga.

Jedan od najčešćih (i najukusnijih) priloga je krompir. Prilično je jeftin i svi ga vole, a recepata je bezbroj i teško da može da dosadi.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

krompir

Shutterstock

 

Međutim, narezani krompir se ne može dugo držati na sobnoj temperaturi i sušiti jer brzo dobija ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što isečete krompir i „oštetite“ mu ćelijsku strukturu, morate ga vrlo brzo zagrejati ili pravilno skladištiti.

1. Potopite krompir u ledenu vodu

Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira. Proces oksidacije možete usporiti potapanjem pripremljenog krompira u posudu sa ledenom vodom, piše Miss7.

shutterstock

Shutterstock

 

Osim što ćete smanjiti protok kiseonika, usporićete i aktivnost enzima, što će krompir duže zadržati lepu boju. Preporučujemo da posudu sa vodom stavite u frižider i da krompir iskoristite u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšao.


2. Dodajte nešto kiselo!

Takođe ćete usporiti promenu boje ako spustite ph. Ne radi se o nekom složenom hemijskom eksperimentu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili sirćeta u posudu sa krompirom i vodom.

Limun

Shutterstock

 

Imajte na umu da će vam za 2 litra vode biti potreban sok od pola limuna.

Dodajmo da je braonkasti krompir i dalje bezbedan za konzumaciju. Ako su stajale sat vremena na sobnoj temperaturi i imaju fleke, zaista ne morate da brinete. Oksidacija neće uticati na ukus i oni će i dalje biti dobri za prženje ili pečenje. Za savršeno kremast pire krompir i dalje ćete morati da isečete novi, kako boja ne bi upropastila krajnji proizvod.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)