Izbegnite čest problem: Spasite krompir od prebrzog tamnjenja na 2 efikasna načina

Vesti 31.01.2024 20:20 0

Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira...

krompir

Shutterstock

Ako spremate ručak ili večeru od više sledova, priprema i organizacija vremena su presudni. Prilikom planiranja treba razmišljati i o sitnicama, uključujući i pripremu priloga.

Jedan od najčešćih (i najukusnijih) priloga je krompir. Prilično je jeftin i svi ga vole, a recepata je bezbroj i teško da može da dosadi.

krompir

Shutterstock

 

Međutim, narezani krompir se ne može dugo držati na sobnoj temperaturi i sušiti jer brzo dobija ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što isečete krompir i „oštetite“ mu ćelijsku strukturu, morate ga vrlo brzo zagrejati ili pravilno skladištiti.

1. Potopite krompir u ledenu vodu

Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira. Proces oksidacije možete usporiti potapanjem pripremljenog krompira u posudu sa ledenom vodom, piše Miss7.

shutterstock

Shutterstock

 

Osim što ćete smanjiti protok kiseonika, usporićete i aktivnost enzima, što će krompir duže zadržati lepu boju. Preporučujemo da posudu sa vodom stavite u frižider i da krompir iskoristite u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšao.


2. Dodajte nešto kiselo!

Takođe ćete usporiti promenu boje ako spustite ph. Ne radi se o nekom složenom hemijskom eksperimentu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili sirćeta u posudu sa krompirom i vodom.

Limun

Shutterstock

 

Imajte na umu da će vam za 2 litra vode biti potreban sok od pola limuna.

Dodajmo da je braonkasti krompir i dalje bezbedan za konzumaciju. Ako su stajale sat vremena na sobnoj temperaturi i imaju fleke, zaista ne morate da brinete. Oksidacija neće uticati na ukus i oni će i dalje biti dobri za prženje ili pečenje. Za savršeno kremast pire krompir i dalje ćete morati da isečete novi, kako boja ne bi upropastila krajnji proizvod.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading