Biljke koje će osvežiti vaš dom: Predivno dekorativne i lake za održavanje, svima će se dopasti!

Vesti 31.01.2024 17:04 0

Malo zelenila će udahnuti novi život vašem prostoru i pročistiti vazduh...

biljka

Shutterstock

Koliko ste biljaka, nažalost, vrlo brzo pretvorili u greben? Neki od nas ga možda nikada nisu posedovali jer nismo sigurni da li možemo da ga održimo u životu. Ne dozvolite da vas to obeshrabri! Uspešan odnos sa biljkom počinje pronalaženjem prave koja odgovara vašem životnom stilu.

Možda vam je potrebna samo sobna biljka koja neće imati ništa protiv ako zaboravite da je zalivate s vremena na vreme. Ili kućnu biljku koja će preživeti nedelju dana kada ste van grada. U svakom slučaju, malo zelenila će udahnuti novi život vašem prostoru i pročistiti vazduh. Zato vam donosimo nekoliko nezahtevnih uzoraka kojima je lako zadovoljiti: 

Monstera (Monstera deliciosa)
biljka

Shutterstock

 

Prilagođena skoro svim svetlosnim uslovima i donekle otporna na sušu, monstera je nezahtevna tropska biljka o kojoj nećete morati mnogo da brinete. Obratite pažnju na listove – suvo lišće pokazuje da je žedno, a žuto da ga previše zalivate. Ali ne brinite, monstera brzo oprašta i ukrašava vaš dom svojim sjajem.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

 

 

Ova izdržljiva biljka, poznata i kao svekrvin jezik, dobro će se snaći u bilo kojoj vrsti svetlosti, od slabo osvetljenih do jako osvetljenih područja. Ne treba mu puno vode, nije osetljiva na promene temperature i ne zahteva dodatnu negu. Tražena je i zbog svojstava prečišćavanja vazduha, a žuti listovi pomalo neprijatnog mirisa ukazuju na prekomerno zalivanje, piše Naturala.hr.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)
biljka

Printscreen/Youtube

 

Gotovo neuništiva, zamija će biti najsrećnija ako je malo ignorišete. Ova biljka uspeva u područjima gde mnoge biljke ne mogu, što je čini jednom od najvrednijih kancelarijskih ili kupatilskih biljaka. Zahteva vrlo malo vode i preferira da bude „suva“, a njeni žuti listovi pokazuju da je prečesto zalivate.

Zeleni ljiljan (Chlorophitum comosum)
biljka

Shutterstock

 

Biljka pauka najbolje se snalazi u indirektnom svetlu, ali takođe toleriše oblasti sa slabom osvetljenošću gde neka druga biljka možda neće dobro uspeti. Zalivati ga je potrebno kada se osuši gornja dva centimetra zemlje, a na prekomerno zalivanje ukazuju i žuti, meki ili smeđi listovi.

Sroliki filodendron (Philodendron)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inge Ignat (@iifolia)

 

Ova prilagodljiva biljka uspeva na indirektnom svetlu i zapravo pati ako je izložena jakoj sunčevoj svetlosti. Voli stalno zalivanje, ali će vam oprostiti ako s vremena na vreme zaboravite da je zalijete. Ali čak i uz to, treba paziti na prekomerno zalivanje i žuto lišće.

Zmajevac (Dracaena)
biljka

Shutterstock

 

Ova prelepa, svestrana biljka najbolje uspeva u uslovima slabog do srednjeg osvetljenja. Zalivati je tek kada zemlja postane suva na dodir, što je čini savršenom biljkom za sve one koji su stalno u pokretu. Pazite na smeđe vrhove koji ukazuju na prenisku vlažnost.

Aglaonema (Aglaonema)

 

 

Ova prelepa biljka uspeva u skoro svim uslovima osvetljenja, osim na direktnoj sunčevoj svetlosti – što je čini savršenom za hodnik ili kupatilo.Ipak, voli da bude vlažna, pa je važno da je dosledno zalivate. Međutim, so iz vode iz slavine može izazvati smeđe vrhove listova.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading