Ova biljka odlična je u nezi kose i kože i divno miriše: Sledite ova pravila da biste pravilno gajili ruzmarin u stanu

Olja Jelić Vesti 28.11.2023 22:15 0

Ruzmarin je prvenstveno baštenska biljka, ali može uspešno da se gaji i u stanu, ako sledite određena pravila.

Ruzmarin

Shutterstock

Ruzmarin je prvenstveno baštenska biljka, ali može uspešno da se gaji i u stanu, ako sledite određena pravila. Ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu biljku.

Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati.

Ruzmarin

Shutterstock

 

Kad ga premestite u kuću, on postaje gladan sunca - tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.

Zato je važno da biljku prvo postepeno pomerate u bašti - na mesto sa više senke i to nekoliko nedelja pre nego što budete želeli da ga unesete u kuću. Promenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koristi svetlost i ruzmarin će lakše podneti manjak sunca u kući.

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvetljen prozor. Ako tu nema barem šest do osam sati svetla, morate nabaviti lampu za biljke.

Zalivanje je drugi uobičajen problem - ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. Nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.

Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo.

Idealno bi bilo da obezbedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

Ruzmarin

Shutterstock

 

Ukoliko dođe do neke zaraze štetočinama, upotrebite organske pesticide za sobno bilje.

Lepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu - u nezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gde je ova biljka dragocen začin.

 

@najzena.rs Kako se vi slažete sa svojom svekrvom? Pišite nam u komentatima! 👇🏻 #najzena #zena #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #svekrva ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading