Danas spremamo piletinu u sosu od šampinjona: Idealna večera za kraj radne sedmice, spremite i oduševite vaše ukućane!

Vesti 12.01.2024 17:02 0

Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima...

piletina

Shutterstock

Zapečena piletina u sosu od šampinjona jedno je od onih jela koje se svima dopada, jer to bogatstvo ukusa teško je nadmašiti.

Sočna piletina u sosu od šampinjona je pravi praznik za nepca. Jelo koje se topi u ustima i koje će planuti za tili čas. A dobra strana je i to što su šampinjoni izuzetno zdravi – poznati su kao najbolji saveznici imunološkog sistema.

hrana

pixabay

 
Znate li koliko su šampinjoni zdravi?

Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima. Šampinjoni su niskokalorični i bogati mineralima i vitaminima (D, B2, B3, B5). Šampinjoni sadrže i dragocene polifenole, glutation, selen i vitamin C koji sprečavaju različita oboljenja i jačaju imunološki sistem. Osim toga, sadrže i značajnu količinu vlakana, koja su važna za zdravlje probavnog sistema, što je ključno za snažan imunitet, piše Lepota i Zdravlje.

Na TikTok-u mgu se naći različiti recepti za pripremu piletine s šampinjonima, kao što je sledeći recept:

 

@vuyintanzi Here’s a quick recipe, its too hot to spend too much time in the kitchen! #creamychicken #creamymushroomchicken #fyp #foodtiktok #foodandlifewithvuyi ♬ FOREVER BY YOUR SIDE - Shanda Renee

 

Kako se priprema ovo preukusno jelo

Sastojci: 

  • 600 g pilećeg belog mesa
  • nekoliko kašika brašna
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 500 g šampinjona
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • mleveni biber
  • ulje
  • so

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 40 g brašna
  • 1 kašika limunovog soka
  • 375 ml pileće supe
  • 125 ml mleka
  • 125 g kisele pavlake
  • 100 g krem sir
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so

Priprema:

Pileće belo meso iseći na kocke, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promešati, a suvišno brašno otresti. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati, a šampinjine iseći na listove. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smesu od povrća rasporediti preko piletine. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promešti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati mleko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati. Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading