Danas spremamo piletinu u sosu od šampinjona: Idealna večera za kraj radne sedmice, spremite i oduševite vaše ukućane!

Izvor: Ana Klikovac Vesti 12.01.2024 17:02 0

Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima...

piletina

Shutterstock

Zapečena piletina u sosu od šampinjona jedno je od onih jela koje se svima dopada, jer to bogatstvo ukusa teško je nadmašiti.

Sočna piletina u sosu od šampinjona je pravi praznik za nepca. Jelo koje se topi u ustima i koje će planuti za tili čas. A dobra strana je i to što su šampinjoni izuzetno zdravi – poznati su kao najbolji saveznici imunološkog sistema.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

hrana

pixabay

 
Znate li koliko su šampinjoni zdravi?

Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima. Šampinjoni su niskokalorični i bogati mineralima i vitaminima (D, B2, B3, B5). Šampinjoni sadrže i dragocene polifenole, glutation, selen i vitamin C koji sprečavaju različita oboljenja i jačaju imunološki sistem. Osim toga, sadrže i značajnu količinu vlakana, koja su važna za zdravlje probavnog sistema, što je ključno za snažan imunitet, piše Lepota i Zdravlje.

Na TikTok-u mgu se naći različiti recepti za pripremu piletine s šampinjonima, kao što je sledeći recept:

 

Here’s a quick recipe, its too hot to spend too much time in the kitchen! #creamychicken #creamymushroomchicken #fyp #foodtiktok #foodandlifewithvuyi ♬ FOREVER BY YOUR SIDE - Shanda Renee

 

Kako se priprema ovo preukusno jelo

Sastojci: 

  • 600 g pilećeg belog mesa
  • nekoliko kašika brašna
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 500 g šampinjona
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice
  • mleveni biber
  • ulje
  • so

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 40 g brašna
  • 1 kašika limunovog soka
  • 375 ml pileće supe
  • 125 ml mleka
  • 125 g kisele pavlake
  • 100 g krem sir
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so

Priprema:

Pileće belo meso iseći na kocke, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promešati, a suvišno brašno otresti. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati, a šampinjine iseći na listove. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smesu od povrća rasporediti preko piletine. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promešti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati mleko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati. Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)