Zapečena piletina u sosu od šampinjona jedno je od onih jela koje se svima dopada, jer to bogatstvo ukusa teško je nadmašiti.
Sočna piletina u sosu od šampinjona je pravi praznik za nepca. Jelo koje se topi u ustima i koje će planuti za tili čas. A dobra strana je i to što su šampinjoni izuzetno zdravi – poznati su kao najbolji saveznici imunološkog sistema.
Znate li koliko su šampinjoni zdravi?
Zapečena piletina sa šampinjonima nije samo ukusno već i zdravo jelo baš zahvaljujući šampinjonima. Šampinjoni su niskokalorični i bogati mineralima i vitaminima (D, B2, B3, B5). Šampinjoni sadrže i dragocene polifenole, glutation, selen i vitamin C koji sprečavaju različita oboljenja i jačaju imunološki sistem. Osim toga, sadrže i značajnu količinu vlakana, koja su važna za zdravlje probavnog sistema, što je ključno za snažan imunitet, piše Lepota i Zdravlje.
Na TikTok-u mgu se naći različiti recepti za pripremu piletine s šampinjonima, kao što je sledeći recept:
Kako se priprema ovo preukusno jelo
Sastojci:
- 600 g pilećeg belog mesa
- nekoliko kašika brašna
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 500 g šampinjona
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- mleveni biber
- ulje
- so
Za bešamel sos:
- 50 g putera
- 40 g brašna
- 1 kašika limunovog soka
- 375 ml pileće supe
- 125 ml mleka
- 125 g kisele pavlake
- 100 g krem sir
- 2 kašike seckanog peršuna
- so
Priprema:
Pileće belo meso iseći na kocke, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promešati, a suvišno brašno otresti. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati, a šampinjine iseći na listove. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smesu od povrća rasporediti preko piletine. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promešti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati mleko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati. Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.
Bonus video: