Brzinsko odmrzavanje mesa: Evo koji način je najbolji i šta ne smete da radite kako se piletina ne bi pokvarila

Vesti 11.01.2024 17:59 0

Došlo je vrijeme ručka. Smislili ste šta ćete da kuvate, a onda ste shvatili da niste piletinu izvadili iz zamrzivača. Važno je odmrznuti je tako da se meso ne pokvari.

meso

Shutterstock

Najčešća greška koju mnoge domaćice prave pri odmrzavanju piletine jeste da je ostave na radnoj ploči satima ili potope u toplu vodu. Oba metoda mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Čak i ako se čini da je piletina još uvek hladna nakon nekoliko sati stajanja na pultu, verojatno su neki delovi topli. Dok se smrznuto središte još odleđuje, delovi piletine koji su bliže površini verovatno su već odmrznuti i postoji veća verovatnoća da se u njima razviju štetne bakterije.

Najbolji način za odmrzavanje

Svi kuvari i stručnjaci slažu se oko jednog: piletinu iz zamrzivača prenesite u frižider i pustite da se prirodnim putem odmrzne tokom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer ne morate da brinete o potencijalnim rizicima. Dijetolog i kulinarska blogerka Ebi Šarp je za magazin „Self“ rekla kako više voli ovaj metod jer "zahteva najmanje muke, a pileće meso se ne natopi vodom." Jedina mana je ta što morate razmišljati unapred i isplanirati ručak bar jedan dan ranije.

meso

Shutterstock

 

Kako da brzo odmrznete piletinu

Dijetolog kaže da ovaj način koristi samo kada je to neophodno. Ostavite piletinu u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakovanju) ili u nepropusnoj plastičnoj kesi. Time se sprečava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim je potopite u hladnoj vodi koju je potrebno menjati svakih 30 minuta.

Da li možete da kuvate smrznutu piletinu?

Smrznuta piletina se priprema duplo duže, a dijetolozi se slažu da je potpuno bezbedno da se priprema i bez odleđivanja. Ipak, ne preporučuje se ako planirate da pržite meso jer se zbog viška vlage na mesu neće stvoriti hrskava korica.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading