Nema nadimanja, ni gubljenja vremena: Ova caka značajno skraćuje vreme kuvanja pasulja i čini ga lakšim za varenje

Slobodanka Ćorić Vesti 07.12.2023 17:32 0

Kako god da je pripremite, veoma je zasitna i pre svega zdrava. Na sreću, postoje trikovi koje možete koristiti da sprečite nadimanje

Nema nadimanja, ni gubljenja vremena: Ova caka značajno skraćuje vreme kuvanja pasulja i čini ga lakšim za varenje

Printscreen/Youtube

Jedno od omiljenih zimnica u našim krajevima svakako je pasulj, ali neprijatna posledica konzumiranja ovog jela je nadimanje, a i njegovo kuvanje se dugo kuva. Kako god da je pripremite, veoma je zasitna i pre svega zdrava. Na sreću, postoje trikovi koje možete koristiti da sprečite nadimanje.

Tajna pripreme je u uranjanju. Namakanje pasulja, podsetimo, omogućava da ta mahunarka, čak i nakon što je nekoliko meseci bila tvrda, suva i potpuno nejestiva, počne da se pretvara u pasulj koji svi toliko volimo. 

Prilikom kvašenja, suvi pasulj upija vodu, koja počinje da rastvara teško svarljivi skrob, čime se skraćuje vreme kuvanja i indirektno pomaže da se pasulj lakše svari. Ali nije svako uranjanje isto. Imate tradicionalno potapanje i vruće potapanje.

Tradicionalno potapanje, kao što verovatno znate, je najlakši i najčešće korišćeni metod. Sve što treba da uradite je da stavite suvi pasulj u veliku posudu i na svaki kilogram pasulja dodajte 1.200 ml hladne vode. Kada sve izmerite i stavite, dobro pokrijte pasulj i ostavite ga na miru oko 8 sati ili preko noći.

Obavezno ga isperite pre kuvanja. Vruće potapanje, kao što možete pretpostaviti, uključuje visoku temperaturu. U veliki lonac dodajte 1.200 ml vode za svaki kilogram suvog pasulja. Zagrejati do ključanja i kuvati 2-3 minuta. Uklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji do 4 sata. Isperite i zatim kuvajte prema receptu za jelo koje nameravate da kuvate, ali imajte na umu da ovaj način znatno skraćuje vreme kuvanja, piše Slobodna Dalmacija.
 

 

 

 

Komentari (0)
Loading