Tri prijateljice uveliko prešišale 100-u, i žive život punim plućima: Otkrile tajnu svoje dugovečnosti, a ima veze sa muškarcima

Slobodanka Ćorić Vesti 07.12.2023 13:40 0

Tokom života ove tri žene preživele su i uspone i padove, dva svetska rata i gubitke voljenih osoba

stogodišnjaci

Printscreen

Tri drugarice Dejzi (103), Irena (101) i Filis (103) provode dane u istom staračkom domu u gradiću Čelmsford u Engleskoj. Ništa im nije teško i dalje ne skidaju osmehe s lica i trude sa da uživaju u životu punim plućima. Tokom života ove tri žene preživele su i uspone i padove, dva svetska rata i gubitke voljenih osoba. Kako kažu, sada im je sreća, kolika-tolika aktivnost, provođenje vremena sa porodicom i svež vazduh - sve što im je potrebno. Ujedno ovo je i njihova tajna dugovečnosti.

Dejzi Tejlor, koja ovog meseca puni 104 godine, rekla je da maksimalno koristi svaki dan i da voli što ima svoju veliku porodicu oko sebe.

"Svi se srećemo i uživamo u životu, radujem se tome. Živim život punim plućima. Uvek sam u pokretu, ne volim da sedim. Sedenje u stolici zapravo nije moj način funkcionisanja zapravo, ali sada je došlo do toga! Negovatelji me zaokupljaju", kaže Dejzi, koja ima dve ćerke, jednog sina, 10 unučadi i 23 praunučadi i priznaje da je oduvek volela da bude aktivna. Njeni negovatelji kažu da šeta do i iz trpezarije i veoma je brza u aktivnostima.

"Volim da radim stvari. Joga, ples, vožnja bicikla, uvek sam bila na časovima vežbanja i druženje sa ljudima je lepa stvar", navodi Dejzi i kaže da je svog muža Ramona upoznala sa samo 19 godina tokom plesa. Venčali su se 39 godina pre nego što je on preminuo, sa samo 60 godina. Međutim, ona priznaje da ima dečaka u drugom lokalnom staračkom domu, koji ima 96 godina.

Druga drugarica, Irena Rankin koja je ove godine napunila 101. godinu sebe smatra za vrlo opuštenu osobu, koja se uglavnom sa svima dobro slaže i druži.

"Volim da budem na svežem vazduhu, pored mora, u prirodi, sećam se da sam hodala kilometrima. Životinje i biljke su me oduvek privlačile, jer su živa bića. Uvek sam volela plivanje i ronjenje, kuvanje, moje baštovanstvo, ma šta god da radim, volim da izgleda lepo”, kaže Irena.

I za kraj, treća prijateljica, Filis Kotrel (103) voli da sate provodi uz domaću radinost. Ona obožava da plete. Jednostavno, ne može da izdrži da ne radi ništa. Njena tajna dugovečnosti jeste jesti zdravo. Filis, koja sada živi sa demencijom, kaže da ako može da da savet o tome kako da živite dug i srećan život, to bi bilo da budete ljubazni i optimistični, pozitivan stav je ključ života“, kaže ona za Dejli Mejl.

 

 

 

Komentari (0)
Loading