Ovakav hleb ne možete naći u pekari: Dodajte kašiku jednog začina i biće mekši i ukusniji nego ikada

Slobodanka Ćorić Vesti 07.09.2023 12:51 0

Sa ovim receptom probaće ga i oni koji ne jedu hleb

Ovakav hleb ne možete naći u pekari: Dodajte kašiku jednog začina i biće mekši i ukusniji nego ikada

Printscreen/Instagram

Sastojci:

  • 700 g mekog brašna
  • 30 g svežeg kvasca (7,8 g suvog)
  • 400 ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli 2
  • kašike ulja

Priprema:

U mlaku vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i izmešati. Zatim stavite pola mere brašna i dobro izmešajte pjenjačom, biće retko i treba da bude bez grudvica. Zatim dodajte ostatak brašna i so, ponovo dobro promešajte. Testo će biti mekano i lepljivo, ali trebalo bi da bude. Sipajte vodu odozgo, a zatim stavite gornju stranu nadole i mesite rukom. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta do 60 minuta, koliko vam odgovara dok radite nešto drugo, ne morate striktno da se pridržavate minutaže. Ako ostane duže od sat vremena, nije strašno. Pospite sto brašnom, istresite testo i izmesite. Sada će testo biti lepo i mekano, ali se neće lepiti za ruke.

Rukama ga lagano raširite u pravougaonik, pa ga oklagijom razvucite u pravougaonik veličine približno 40 k 25 cm. Sada uvijte, kao štrudlu, usku stranu. Uštipnite početak tako da nema vazduha između i onda sve uvrnite. Prebacite u nauljenu tepsiju. Možete peći i u dubljem plehu 30 k 20 cm. Kada prebacujete, isecite nožem dijagonalne linije, tako da vam hleb ne popuca odozgo, imaće mesta da raste. Kada ste sve to uradili ostavite da odstoji 5 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ostavite testo da odstoji dok se rerna zagreje. Kada se rerna zagreje, stavite hleb da se peče u rerni na donju policu. Tako se nećete opeći odozgo, a ni odozdo. Pecite oko 40 minuta, u zavisnosti od rerne. Ako niste sigurni da li je kuvano, uzmite čačkalicu, ražanj, možda čak i nož, i probušite ga sa strane. Ako ispadne suvo, gotovo je, ako je nešto lepljivo na štapiću, ostavite da se peče još pet minuta.

Pečen hleb izvadite iz pleha da se hladi. Ako želite hrskavu koricu samo ostavite da se hladi. Ako vam se učini kada pipnete da je pretvrdo premažite tanko uljem odozgo i poklopite krpom pa tako hladite, korica će tad malo da odpusti ali neće potpuno izgubiti hrskavost.

Ne stavljajte u kesu dokle god je i malo topao. Preko noći stavite u kesu da ostane mekan, ako ga preostane.

Komentari (0)
Loading