Papula se spremala od davnina, a bila je Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem.
Sastojci
- 50 dag belog pasulja
- 3 glavice luka
- 5 češnja belog luka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- biber, so
Priprema
Potopite belo pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovno ocediti.
Staviti vodu i kuvati pasulj dalje, dodati jednu glavicu iseckanog luka i 3 češnja belog luka.
Skuvani pasulj ocediti, ispasirati, posoliti, pobiberiti i dodati 2 češnja izgnječenog belog luka. Sve dobro izmešati i rasporediti po zemljanoj posudi.
Na maslinovom ulju popržiti dve glavice luka iseckanog na kockice, kad dobije zlatno žutu boju dodati mlevenu papriku i preliti preko papule.
Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo. Prijatno!!
BONUS VIDEO