Pire krompir je jedan od omiljenih priloga kada je naša domaća trpeza u pitanju. Ipak koliko god puta da ga pravimo desi se greška i pire više nije toliko dobrog ukusa.
Kako ne bi dolazili više u ovakve situacije, potrebno je ove korake ispratiti:
Pogrešan izbor krompira je najčešća greška
Za pripremu pire krompira uvek izaberite one s visokim procentom skroba, tzv. brašnaste krompire koji su savršeni za gnječenje. Krompiri ove sorte imaju prirodan ukus i kremastu, gustu konzistenciju.
Stavljate krompir u vruću vodu
Ovo je takođe jedna od glavnih grešaka. Prilikom pripreme, krompir prelijte hladnom vodom, dodajte so, a zatim ga stavite da se kuva. Potapanjem odmah u vruću vodu, krompir će spolja omekšati, dok će iznutra ostati "živ".
Kuvate krompir u komadu
Krompire uvek secite na jednake komade, kako bi se brzo i ravnomerno skuvali. Time izbegavate da kao rezultat dobijte kombinaciju prekuvanih i sirovih krompira.
Nedovoljno skuvan ili prekuvan krompir
Budite strpljivi i sačekajte da se krompir skuva, nemojte ga procediti prerano. Od nedovoljno skuvanog i tvrdog krompira dobićete pire pun grudvica.
Takođe, problem može da bude i krompir koji je prekuvan. Takav krompir će upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti i bezukusan pire.
Koristite mleko pravo iz frižidera
Dodavanje hladnog mleka u vruć krompir nije dobra ideja. Pre sipanja uvek gledajte da mleko bude zagrejano, a maslac odstajao na sobnoj temperaturi, kako biste izbegli da dobijete mlaku kašu, što svakako nije cilj.
BONUS VIDEO