Ako do ovog trenutka niste probali da ga napravite, danas je pravo vreme.
SASTOJCI:
Za taranu
- 2 jajeta
- 2-3 kašike mineralne vode
- prsohvat soli i oštro brašno
Za đuveč
- 1 manje pile
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 zelena paprika šilja ili crvena
- 1 paškanat
- parče celera
- malo peršuna
- 1-2 čena belog luka
- 2 šake listova tarane domaće velicine 3,4cm (iscepkajte)
- ulje
- začin
- biber
- 2,3 lista lovora
Priprema tarane:
U činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.
Priprema
Pile skuvati i ostaviti da se ohladi.Povrće izdinstati kratko, znači od svega po jedan komad ili šta imate u frižideru, nista nije obavezno. Začiniti ga po ukusu, i razliti po dnu tepsije, dodati piletinu iskidanu na tanke listiće, bez kože i kostiju, i posuti po tepsiji preko povrca.
Sve naliti vodom u kojoj se pile kuvalo, koliko da se ima u čemu peći, ne previše vode, pobacati nepravilno listiće testa tarane, a može u bilo koja makarona.
Odozgo posuti listovima lovora i peršuna i peći 30 minuta dok voda ne ispari, može i kraće.
Mumi
18.08.2022 17:25Kako listići, ni ne lici na listice. Da li treba testo da se skuva pre stavljanja sa povrcem i piletinom.