Ovo je NAJTRAŽENIJI recept ove NEDELJE: Tradicionalna VRANJANSKA TARANA NA ĐUVEČ zapalila internet

Vesti 18.08.2022 14:00 1

Vranjanska tarana je tradicionalno jelo sa juga Srbije, koje je ovih dana steklo veliku popularnost

Ovo je NAJTRAŽENIJI recept ove NEDELJE: Tradicionalna VRANJANSKA TARANA NA ĐUVEČ zapalila internet

Printscreen/Youtube

Ako do ovog trenutka niste probali da ga napravite, danas je pravo vreme.

SASTOJCI:

Za taranu

  • 2 jajeta
  • 2-3 kašike mineralne vode
  • prsohvat soli i oštro brašno

Za đuveč

  • 1 manje pile
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 zelena paprika šilja ili crvena
  • 1 paškanat
  • parče celera
  • malo peršuna
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 šake listova tarane domaće velicine 3,4cm (iscepkajte)
  • ulje
  • začin
  • biber
  • 2,3 lista lovora
    Ovo je NAJTRAŽENIJI recept ove NEDELJE: Tradicionalna VRANJANSKA TARANA NA ĐUVEČ zapalila internet

    Printscreen/Youtube

     

    Priprema tarane:

U činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.

Priprema

Pile skuvati i ostaviti da se ohladi.Povrće izdinstati kratko, znači od svega po jedan komad ili šta imate u frižideru, nista nije obavezno. Začiniti ga po ukusu, i razliti po dnu tepsije, dodati piletinu iskidanu na tanke listiće, bez kože i kostiju, i posuti po tepsiji preko povrca.
Sve naliti vodom u kojoj se pile kuvalo, koliko da se ima u čemu peći, ne previše vode, pobacati nepravilno listiće testa tarane, a može u bilo koja makarona.
Odozgo posuti listovima lovora i peršuna i peći 30 minuta dok voda ne ispari, može i kraće.

Komentari (1)
Loading
Mumi
18.08.2022 17:25

Kako listići, ni ne lici na listice. Da li treba testo da se skuva pre stavljanja sa povrcem i piletinom.