Ovo je najaktuelnija zimnica koju možete da napravite, ali i da uživate.
Mera za 6kg somborke:
- 4l vode
- 1l alkoholnog sirćeta 9%
- 250gr šećera
- 2 kašike soli
- pola kesice konzervansa
- pola kesice vinobrana
Priprema:
Sve sastojke, osim paprike, prokuvati (doviljno je samo da smesa proključa) i možete skloniti sa vatre. Tom smesom preliti prethodno opranu i od semenki očišćenu papriku.
Zatim je pritisnuti teškim teretom i prekriti je ćebetom.
Sutradan somborku složite u tegle. Važno je prilikom slaganja da je dobro ispritiskate, da ne ostaje vazduh.
Unutra, po želji, možete da stavljate i iseckan peršun, celer i ribani ren, zatim sa preostalom smesom u kojoj je bila paprika prelijte papriku u teglama da je tečnost pokrije, preko stavite plastične zvezde kako biste pritegli papriku, pokrijte celefonom, stavite poklopce i odložite do upotrebe.
Konzervans i vinobran, nažalost, moramo da koristimo, jer su velike vrućine.
Inače, somborke su ljute, ali će im sirće izvući veći dio ljutine, tako da će biti pikantne.
Prijatno!
Ljiki
07.10.2021 01:01Moja baka nikada nije koristila ni vinobran ni konzervans...