„Salmonela i druge bakterije bolje rastu i preživljavaju u sunđerima nego u četkama, a razlog je taj što se sunđeri nikada ne suše u svakodnevnoj upotrebi“, rekao je Trond Moretro, naučnik iz Nofime, norveškog instituta za istraživanje hrane.
„Jedan sunđer može da sadrži više bakterija nego ljudi na planeti Zemlji“, dodao je autor nove studije objavljene u Journal of Applied Microbiologi. Iako mnoge bakterije nisu štetne, one koje su - poput salmonele - mogu se proširiti sa sunđera na ruke, kuhinjske površine i opremu i potencijalno ugroziti zdravlje ljudi, rekao je on. „Sunđer je vlažan i akumulira ostatke hrane koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do brzog rasta bakterija“, dodao je on.
Ono što je istraživače najviše iznenadilo u njihovim nalazima je da nije bilo važno kako ljudi čiste sunđer ili koliko često. "Način na koji su potrošači koristili svoje sunđere nije bio mnogo važan u smislu rasta bakterija. Potrošačima je veoma teško da izbegnu rast bakterija u sunđerima dok se ne menjaju svakodnevno", rekao je Moretro. Istraživanje korišćenih sunđera i četkica zasnovano je na laboratorijskoj studiji koju je prošle godine objavio isti tim istraživača, a koja je otkrila da štetne bakterije bolje preživljavaju u sunđerima nego u četkama.
Stručnjaci preporučuju prokuvavanje kuhinjskih sunđera, što bi moglo da smanji „nešto od bakterijskog opterećenja“, ali ove mere same po sebi nisu adekvatne za sprečavanje kontaminacije. Istraživanje je bilo deo projekta bezbednosti hrane koji podržava Evropska unija.
BONUS VIDEO