Koliko puta vam se samo desilo da vam u toku kuvana zafali neki sastojak iz recepta? Verovatno dosta puta, ali iskusne domaćice znaju da to nije ništa strašno i da gotovo za sve postoji neka zamena.
Zamene:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Brašno
– 220 grama prosejanog višenamenskog brašna = 250 grama prosejanog brašna za kolače.
– 250 grama prosejanog brašna sa dodatim praškom za pecivo = 250 grama prosejanog višenamenskog brašna + 6 grama praška za pecivo i malo soli.

Shutterstock
Mleko
– 250 ml punomasnog mleka = 125 ml nezaslađenog konzerviranog mleka + 125 ml vode.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml obranog mleka + 2 kašičice istopljenog putera.
– 250 ml punomasnog mleka = 50 grama mleka u prahu + 250 ml vode.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml mleka od soje.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml pavlake + 1/2 kašičice sode bikarbone.
– 250 ml punomasne pavlake (ne za pravljenje šlaga) = 175 ml punomasnog mleka + 75 ml istopljenog putera.
– 250 ml kiselog mleka = 250 ml pavlake ili jogurta.
– 250 ml kisele pavlake = 250 ml jogurta.

Shutterstock
Jaja
– 2 žumanca = 1 jaje za zgušnjavanje sosova i krema od vanile.
– 4 krupna jajeta = 5 ili 6 manjih jaja.
Šećer
– 250 grama šećera = 250 grama ječmenog slada ili meda.
– 250 grama žutog šećera = 250 grama belog šećera i 1,5 kašika slada.
Razno
– 250 ml sitnih hlebnih mrvica = 175 ml mrvica od slanog keksa.
– 30 grama nezaslađene čokolade = 3 kašike kakaoa + 1 kašika putera, margarina ili neke biljne masnoće.
– 30 grama poluslatke čokolade = 3 kašike kakaoa + 2 kašike putera, margarina ili neke biljne masnoće + 3 kašike šećera
– 1 šipka vanile = 1 kašičica čistog ekstrakta vanile.
BONUS VIDEO