Sastojci
Potrebno je:
- 4 srednje tikvice
- 2 srednje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 400 g mlevenog mesa (junetine)
- 1 šargarepa
- 2 manje šoljica pirinča
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica seckanog bosiljka (može suvi)
- so (po ukusu)
- ulje (za pripremu fila)
- čeri paradajz
- nekoliko maslina
Za preliv:
- 1/2 kisele pavlake
- 2 jajeta
- malo soli
- 3 kašike mleka
Priprema:
Iseckati crni i beli luk, propržiti na ulju, da dobije slatkastu boju. Dodati alevu papriku i meso.
Pirinač malo obariti u vodi. Ocediti i dodati smesi, zatim dodati izrendanu šargarepu, seckan bosiljak, suvi biljni začin i so po potrebi. Sve dobro sjediniti i upržiti na umerenoj vatri.
Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na polovine po dužini, pa onda na polovinu horizontalno.
Kašičicom izdubiti tikvicu tako da dobijete koritanca.Ostaviti i levu i desnu ivicu tikvice, tako da zadrži fil u njoj.
Koritanca napuniti filom, preko fila staviti sitno naseckane masline i čeri paradajz presečen na pola. Naliti vode do polovine tikvica, pokriti i krčkati na tihoj vatri oko 15-ak minuta.
Rernu zagrejati na 200 C i staviti da se malo zapeku.
Umutiti jaja sa pavlakom, mlekom i solju. Kada se tikvice malo zapeku, izvaditi iz rerne i preliti, pa vratiti u rernu, da dobiju lepu žutu boju.
Jelo je jako ukusno i moji ukućani ga obožavaju.
Prijatno!
BONUS VIDEO