Fantastičan recept za sočnu čokoladnu tortu. Priprema je vrlo jednostavna, svako je može napraviti.
Sastojci
Biskvit:
- 120 g višenamenskog brašna
- 25 g kakao praha
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- 125 g šećera
- 220 ml mleka (po želji, može biljno)
- 50 ml ulja (margarina, maslaca)
- 1/2 kašičice limunovog soka
Ganaš preliv:
- 150 g tamne čokolade
- 60 g mleka
- 1/2 kašičice maslaca (ulja)
Priprema biskvit:
Na posudu stavimo cediljku i u nju stavimo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanili šećer i sve zajedno prosejemo.
Dodamo šećer i promešamo.
Sada dodamo mleko, ulje, limunov sok i sve dobro razmutimo kašikom za mućenje.
Kalup (cca 16 cm) nauljimo i obložimo papirom za pečenje koji takođe nauljimo.
Smesu prebacimo u kalup, pokrijemo aluminijskom folijom i stavimo da se kuva (u većoj posudi za kuvanje na pari) poklopljeno na pari sat vremena.
Kada se malo ohladi, istresemo iz kalupa.
Priprema ganaša:
Otopimo na pari izlomljenu tamnu čokoladu u mleku, malo posle dodamo maslac (margarin ili ulje). Ovo možemo raditi i u mikrotalasnoj.
Sastavljanje torte
Topli ganaš prelijemo preko izvađenog biskvita koji stavimo na rešetku s posudom/tepsijom ispod za prikupljanje viška preliva.
Režemo parčiće uvek ugrijanim nožem kako bi bilo ravno i lepih ivica.
Prijatno!