Za prave, italijanske, domaće njoke je potrebno tako malo sastojaka, lako se prave, a imaćete prilog ili jelo koje možete da kombinujete na mnoštvo načina.
Potrebni sastojci za prvi recept:
- 3-4 krompira
- 1-2 šolje oštrog brašna (zavisno od veličine krompira)
- 1 kašičica soli
Priprema:
Krompir oprati i sa ljuskom ispeći u rerni. Pečen krompir odmah iseći na nekoliko režnjeva kako bi se prosušio. Cilj nam je da krompir izgubi nepotrebnu vlagu kako bi njoke bile mekše i vazdušastije. Kada se krompir prohladi, oljuštiti ga i lepo izgnječiti. Dodati 2 žumanca i kašičicu soli. Sjediniti sve lepo sa krompirom. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo, pogodno za oblikovanje. Od testa odvajati kuglice, oblikovati valjke i od njih isecati njoke. Svaku njoku pritisnuti viljuškom da bi bolje upile sos i dobile tradicionalni oblik. Kuvati ih u ključaloj vodi sa malo soli, ne na najjačoj temperaturi. Gotove su kada isplivaju na površinu. Služiti ih tople uz omiljeni sos.
Sastojci za drugi recept:
- 5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 2 velika kuvana krompira
- 100gr mladog sira
- So i biber
- 200gr brašna
- 1 jaje
Priprema:
Dok je još topao, ogulite krompir i izgnječite ga. Dodajte jaje, sir, brašno, so i biber i sve dobro ujednačite. Na pobrašnjenoj površini mesite smesu dok se ne formira fino i glatko testo. Testo zatim podelite na pola i od svakog dela oblikujte dugačke, tanke valjke, kao kobasice. Nožem isecite kockice dužine 2 cm. Sipajte vodu u lonac, dodajte malo soli i pustite da provri. Kuvajte njoke u njoj par minuta, odnosno dok ne isplove na površinu vode. U činiju sipajte malo Carapelli maslinovog ulja, pa u njega dodajte oceđene njoke. Dodajte malo soli i bibera i pržite dok ne dobiju zlatastu boju. Dodajte kašiku putera, te pržite još par minuta. Ovakve njoke, takođe, možete zaliti omiljenim sosom. Prijatno!
BONUS VIDEO