Recept za starinski ĆUŠPAJZ: Ovo jelo vraća sećanje na DETINJSTVO i mirise iz BAKINE kuhinje!

Izvor: Ž. T. Vesti 31.03.2022 15:04 0

Ćušpajz je jeftino jelo i jedno od najstarijih variva na našim prostorima

Recept za starinski ĆUŠPAJZ: Ovo jelo vraća sećanje na DETINJSTVO i mirise iz BAKINE kuhinje!

Shutterstock

Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Međutim, u našim krajevima se služilo kao kompletan obroka, a i dans ga možete pripemiti za ručak.

Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike i prokelja.

Sastojci: 

  • 1glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • 250 g boranije
  • 3 krompira
  • ½ kašike brašna
  • ½ kašike slatke začinske paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo bibera
  • 100 ml kuvanog soka od paradajza
  • peršun

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju. Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Potom napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.

Komentari (0)