Previše je slan
Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.
Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni naturolog Georij Nazarov. Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.
Neravnoteža minerala i vitamina
Nemir u rukama i nogama često se javlja kao posledica neravnoteže kalijuma i natrijuma, koje donosi previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta raka.
So se sa kiselog kupusa ne uklanja potpuno čak ni pranjem listova pre upotrebe. Dakle, sa kiselim kupusom, koji je bez sumnje koristan, ipak treba biti oprezan. Ako patite od visokog krvnog pritiska, možete da konzumirate svež kupus, kog ima u radnjama čak i u najhladnijim mesecima.
Predrag
01.02.2022 01:50Killing kupus sprecava skorbut, kostanu boldest. So u kupusu nije stetan zato sto ga organizam izbacuje SA vodom koju pijete. Za organizam je stetan secer zato sto on nemoze biti "ispran" sa vodom koju piece. Secer se zadrzava u tell I stvara prostor za kancer. Ciscenje organizma je najbolje sa Sodom bikarbonom razmucenom u vodi I sokom od limuna bez secera.
Đura
03.02.2022 14:10Hahahahaha, dakle sve loše strane kupusa su što je slan!?!? Pa gde je tu množina?
Spomenka
03.02.2022 15:14Ajde ne lupetajte.....nije zdravo prevse soli,secera,masti itd. ....ali umereno sve je zdravo.Kiseli kupus je zdrav i te kako!
Димитрије
11.02.2022 11:58@Predrag. Molim Vas da pre nego što se usudite da dajete ovakve komentare završite neku (bar srednju) školu. Ovo oko sode bikarbone, šećera je nemerljiva glupost