Uz dresing, pomfrit i sezonsku salatu, ovo jelo mnogima ostaje omiljeni ručak, čak i bez mesa, jaja i mlečnih proizvoda.
Nutricionisti i domaćice slažu se, uspešno posno pohovanje zahteva dobro izbalansiranu smesu: hrskavu, laganu i vezivu. Bez jaja i mleka, ova smesa sve je popularnija među onima koji poste, ali ne žele da se odreknu punog ukusa.
Kako pohovati bez jaja i mleka, a da bude jednako ukusno?
U posnim danima (sreda i petak), kao i tokom velikih crkvenih postova, nije dozvoljeno konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Tada se često javlja dilema: kako da pohujemo bareno povrće, a da ono bude jednako ukusno kao kad je uvaljano u jaja, brašno i prezle?
Istu smesu možete koristiti i za prženu ribu samo prepolovite količinu kurkume i dodajte slatku alevu papriku.
Sastojci:
- 150 g gustina
- 50 g kukuruznog brašna
- kafena kašičica kurkume
- pola kafene kašičice soli
- pola kafene kašičice praška za pecivo
- 100 ml kisele vode
Shutterstock
Priprema:
Pomešajte gustin, kukuruzno brašno, so, kurkumu i prašak za pecivo u jednu posudu, pa sve dobro sjedinite. U ovu smesu najpre uvaljajte sve bareno povrće koje želite da pohujete.
Ukoliko planirate da pržite ribu, stavite pola kafene kašičice kurkume i pola kafene kašičice aleve paprike u smesu od gustina, kukuruznog brašna i soli, pa u ovu smesu uvaljajte ribu.
Shutterstock
Potom u ostatak smese sipajte kiselu vodu, dobro razmutite kašikom tako da nema grudvica i opet uvaljajte povrće, odnosno ribu u ovu smesu koja je po konzistenciji malo gušća od smese za palačinke.
U danima posta, ukus ne mora da trpi. Najbolja posna smesa za pohovanje omogućava da riba i povrće budu hrskavi, mirisni i savršeno začinjeni. Uz par jednostavnih koraka, dobijate ručak koji ne odudara od omiljenog, već ga nadmašuje, navodi Krstarica.
Bonus video:
Možda vas zanima…