Vazdušaste palačinke: Jedan sastojak im daje predivnu teksturu svaki put, smažu se za čas i uvek se traži još

Ana Klikovac Vesti 18.10.2025 17:00 0

Najvažniji sastojak palačinki je...

Shutterstock

Shutterstock

Stvar sa palačinkama u restoranu je ta što su često (u redu, možda uvek) bolje od onih koje pravite kod kuće.

Naravno, kuvari u restoranima ne štede na puteru na tiganju (a korišćenje pola pakovanja kod kuće možda bi izazvalo čuđenje), ali postoji nekoliko trikova koje restorani koriste da bi njihove palačinke bile posebno ukusne. I da, ovi jednostavni trikovi se mogu primeniti kod kuće, tako da nisu potrebne nikakve lude izmene.

Evo kako da vaše domaće palačinke budu na nivou onih iz restorana, prema savetu korisnika Reddita.

Nemojte previše mešati smesu

Prema rečima jednog korisnika Redita koji je navodno radio kao pomoćni kuvar u ,,IHOP"-u tokom studija, ključ je u tome da se suvi i tečni sastojci ne premešaju.

žena

Shutterstock

 

„Nemojte previše mešati smesu. Razvićete previše glutena,“ podelio je iskusni Reditor.

„Kada su suvi delovi veličine graška ili manji, stani. Oni će se rastvoriti i dobićeš mekšu palačinku. Znam da deluje čudno da smesa nije potpuno glatka, ali funkcioniše.“

Ostavite smesu da odstoji

Nakon laganog mešanja, nemojte odmah sipati smesu na vruć tiganj. „U restoranu se smese prave bar 12 sati unapred i onda se čuvaju u frižideru,“ dodao je isti bivši zaposleni iz IHOP-a. „Ja pravim smesu za vikend već u petak ako mogu. Dobra je nekoliko dana. Ako se razdvoji, samo malo protresite posudu.“

Posebno umutite belanca

Želite da palačinke kod kuće budu vazdušaste? Odvojite belanca od žumanaca. Da, to zahteva još jednu činiju, ali je koristan trik za još mekše vafle i palačinke.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Aeracija je ključna. Kada sam radio u jednoj kafeteriji, mi smo posebno mutili belanca i dodavali ih na kraju, samo da bi smesa imala više mehurića,“ objasnio je drugi korisnik Reddita.

Dodajte mleko u prahu s ukusom slada 

Nekoliko korisnika Reddita pohvalilo je palačinke kojima je dodat ovaj sastojak, tvrdeći da pruža dodatnu dubinu ukusa. Mleko u prahu sa ukusom slada, poznato po upotrebi u mlešejkovima, dodaje kremasti, tostirani šmek. Probajte da dodate jednu kašiku u svoj omiljeni recept za palačinke za dodatnu notu ukusa.

Dodajte kiselkastu notu

Mnogi restorani koriste buttermilk (kiselkasto mleko) umesto običnog, što daje blagu kiselkastu notu palačinkama. Možete ga koristiti i kod kuće u bilo kojoj smesi za palačinke, ili ga napraviti tako što ćete dodati malo sirćeta ili limunovog soka u obično mleko.

Održavajte tiganj vrućim

U restoranima se koristi vruć tiganj ili gril sa konstantnom temperaturom, što omogućava ravnomerno pečene palačinke koje su istovremeno ukusne i brzo gotove. Koristite tiganj ili električni gril kod kuće i obavezno ga prethodno zagrejte.

ulje

Shutterstock

 

Prema bivšem zaposlenom u restoranu ,,Cracker Barrel# koji je podelio tajnu na Reditu, njihove palačinke se peku na grilu zagrejanom na 400°F (oko 200°C). Naravno, tiganj treba podmazati puterom (ili uljem) da palačinke ne bi lepile.

Zamolite nekog drugog da napravi palačinke

Najvažniji sastojak palačinki (i bilo koje hrane, uostalom) je — ljubav. I to ona koja dolazi od nekog drugog.

„Isto pravilo kao za sendviče. Uvek su ukusniji kad ih napravi neko drugi. Ispunjava psihološku potrebu da budemo zbrinuti i dodaje malo misterije,“ napisao je duhoviti korisnik Redita. „Možda ima veze i sa ambijentom.“

Shutterstock

Shutterstock

 

Ispostavlja se da u ovome ima istine — mnogo toga je ukusnije kada ne morate vi da perete sudove. A i psiholozi se slažu!

Pored toga, kuvari u restoranima prave stotine, čak i hiljade palačinki nedeljno — stručnjaci su u tome, jer stalno prave jedno te isto jelo, dok je to kod kućnih kuvara retko slučaj, prenosi Real Simple.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs PET SEKUNDI I ZNAĆETE DA LI PIJETE PRAVU KAFU #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading