Palačinke su kod nas u kući zakon – brzo se naprave, još brže nestanu! Ali zahvaljujući mojoj baki Soki, koja je imala trik i bez kisele vode, danas pravim najmekše i najvazdušastije palačinke koje i sutradan ostaju kao tek pečene.
Probajte i vi ovaj stari bakin recept – bićete oduševljeni!
Ponekad ostane koja palačinka za sutra – za posao, školu ili kasni slatki zalogaj. Ali znate kako to obično biva – ohlađene palačinke umeju da budu gumene i bezukusne. Tu nastupa bakina tajna!
Glavni trik? Prstohvat sode bikarbone!
To je ono što pravi razliku – dovoljna je mala količina da palačinke budu mekane i sledećeg dana, kao da ste ih tek skinuli s tiganja.
A još jedan savet – palačinke kad ispečete odmah poklopite!
Tako zadrže toplotu i mekoću, i neće se osušiti.
Bakin recept za savršene palačinke:
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 250 ml vode
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- malo ulja za premazivanje tiganja
Priprema:
Umutite sve tečne sastojke (jaje, mleko, voda).
Dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Umutite tako da nema grudvica.
Na kraju dodajte ulje, još jednom izmešajte.
Tiganj dobro zagrejte, pa smanjite temperaturu (npr. na 7 od 9).
Pecite palačinke, ređajte ih jednu na drugu i odmah poklopite tanjirom ili poklopcem.
Filujte po želji – džemom, kremom, sirom ili šunkom. Slatke ili slane, uživaćete u svakom zalogaju!
Ako probate ovaj recept, javite mi kako su vam ispale. A ako i vi imate neku starinsku caku iz mamine ili bakine kuhinje – pišite!