Moja baka Soka nije imala kiselu vodu, ali jeste znanje: Stavite ovo u smesu za palačinke i biće vazdušaste i meke i sutra

Slobodanka Ćorić Vesti 04.08.2025 11:10 0

Zahvaljujući mojoj baki Soki, koja je imala trik i bez kisele vode, danas pravim najmekše i najvazdušastije palačinke

palačinke

Shutterstock

Palačinke su kod nas u kući zakon – brzo se naprave, još brže nestanu! Ali zahvaljujući mojoj baki Soki, koja je imala trik i bez kisele vode, danas pravim najmekše i najvazdušastije palačinke koje i sutradan ostaju kao tek pečene.

Probajte i vi ovaj stari bakin recept – bićete oduševljeni!

Ponekad ostane koja palačinka za sutra – za posao, školu ili kasni slatki zalogaj. Ali znate kako to obično biva – ohlađene palačinke umeju da budu gumene i bezukusne. Tu nastupa bakina tajna!

Glavni trik? Prstohvat sode bikarbone!
To je ono što pravi razliku – dovoljna je mala količina da palačinke budu mekane i sledećeg dana, kao da ste ih tek skinuli s tiganja.

A još jedan savet – palačinke kad ispečete odmah poklopite!
Tako zadrže toplotu i mekoću, i neće se osušiti.

Bakin recept za savršene palačinke:

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • malo ulja za premazivanje tiganja

Priprema:

Umutite sve tečne sastojke (jaje, mleko, voda).

Dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Umutite tako da nema grudvica.

Na kraju dodajte ulje, još jednom izmešajte.

Tiganj dobro zagrejte, pa smanjite temperaturu (npr. na 7 od 9).

Pecite palačinke, ređajte ih jednu na drugu i odmah poklopite tanjirom ili poklopcem.

Filujte po želji – džemom, kremom, sirom ili šunkom. Slatke ili slane, uživaćete u svakom zalogaju!

Ako probate ovaj recept, javite mi kako su vam ispale. A ako i vi imate neku starinsku caku iz mamine ili bakine kuhinje – pišite!

Komentari (0)
Loading