Nema ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite s čokoladnim namazom, pekmezom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, mekane i elastične. Ako vam ponekad ne ispadnu onako kako biste hteli – predebele su, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik uz koji će svaki put ispasti savršeno!
Ključ je u kombinaciji sastojaka i testa. Dodavanje malo mineralne vode učiniće vazdušastima, dok će odmerivanje smese omogućiti da se brašno ravnomerno hidrira i da palačinke budu glatke i bez grudvica.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Sastojak za palačinke:
- 2 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 300 ml mleka
- 200 ml mineralne vode
- Prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika ulja ili otopljenog putera
- Malo ulja za tiganj

Shutterstock
Priprema:
U većoj činiji umutite jaja, zatim dodajte mleko, so i šećer. Postepeno dodajte brašno uz stalno mešanje kako biste izbegli grudvice. Sipajte mineralnu vodu i lagano promešajte. Na kraju dodajte ulje ili puter i još jednom sve sjedinite. Pustite smesu da odstoji barem 20-30 minuta. Ovo je ključno za savršenu teksturu! Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite je kapljicom ulja. Sipajte malu količinu testa i zavrtite tiganj kako biste ga ravnomerno rasporedili. Kada ivice počnu dobijati boju i pojave se mehurići, pažljivo okrenite palačinku i pecite još 20-30 sekundi.
Za bogatiji ukus možete dodati kašiku kiselog mleka.
Video: