Palačinke su omiljena poslastica mnogima, bilo da ih volite sa kremom, džemom, orasima ili šećerom. Dobra vest je da ni tokom posta ne morate da ih se odreknete. Postoji jednostavan recept za posne palačinke od samo dva sastojka koje, uz nekoliko profesionalnih trikova, ispadnu savršeno tanke, mekane i bez grudvica.
Trikovi kuvara u restoranu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
1. Prosejte brašno pre nego što ga dodate – testo će biti vazdušastije i lakše.
2. Dodajte sodu bikarbonu (pola kašičice je dovoljno) i prosejte je zajedno sa brašnom. Ona čini palačinke mekšima i pomaže da lepo narastu bez jaja ili mleka.
Za mekane palačinke važno je da:
1. smesa bude bez grudvica
2. tiganj bude jako vreo
3. palačinke se peku na minimalnoj količini ulja.
Shutterstock
Recept za posne palačinke od 2 sastojka
Sastojci:
* 2 šolje brašna
* 2 šolje gazirane vode
Priprema:
1. U činiju sipajte gaziranu vodu.
2. Postepeno dodajte prosejano brašno, mešajući varjačom.
3. Kada smesa postane gušća, mutite mikserom da razbijete grudvice.
4. Kad smesa postane glatka, ostavite je u frižideru 30 minuta.
5. Zagrejte tiganj, namažite ga papirnim ubrusom natopljenim uljem i pecite palačinke sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
6. Tiganj povremeno ponovo premažite uljem.
7. Gotove palačinke filujte po želji.