Da li se meso dinsta pre uvijanja sarme? E, pa sada smo vam rešili dilemu koja zbunjuje i najiskusnije domaćice

Vesti 17.10.2025 20:07 0

Iako njena priprema nije naročito komplikovana, mali detalji često odlučuju da li će ukusom podsećati na onu koju ste jeli kod bake ili će biti daleko od savršene.

sarma

Shutterstock

U ovom tekstu delićemo tradicionalni recept za sarmu, ali i savete kako izbeći česte greške koje mogu uticati na ukus i teksturu. Saznaćete da li meso treba prethodno dinstati pre nego što se umota u listove kupusa i koje trikove primeniti da sarma bude sočna i aromatična.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
  • 500 g mlevenog mesa (najčešće mešavina svinjetine i govedine)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 šolja pirinča
  • 1 jaje
  • 1 kašičica crvene paprike (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • 2–3 lista lovora
  • 200 ml paradajz sosa (ili 2–3 paradajza isečena na kockice)
  • 100 ml ulja ili svinjske masti
  • 1 litar vode (po potrebi)
  • 1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)

Priprema sarme:

Priprema fila:

U većem tiganju zagrejte malo ulja ili masti i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne promeni boju i lagano se uprži.

sarma

Shutterstock

 

 

Zatim dodajte crvenu papriku, so, biber, majčinu dušicu (po želji) i sitno seckan peršun. Sve dobro sjedinite, pa dodajte opran pirinač i jaje. Mešajte dok se sastojci ravnomerno ne povežu. Ako je fil pregust, dodajte malo vode po potrebi.

Priprema kupusa:

Ako je kupus preslan, isperite listove hladnom vodom. Ako su listovi previše čvrsti, kratko ih blanširajte u ključaloj vodi. Odvajajte listove, a ako su debeli, iseckajte ih sa strane da bi se lakše uvijali.

Uvijanje sarme:

Na svaki list stavite malu količinu fila i pažljivo uvijte u oblik sarme, pazeći da ivice budu savijene ka unutra kako fil ne bi iscurio. Sarmice slažite u veliki lonac, počevši sa slojem listova na dnu, pa redom sarmama. Ako pravite više slojeva, na vrh svakog sloja stavite po nekoliko lovorovih listova.

Kuvanje sarme:

Preko sarmi prelijte ostatak paradajz sosa ili iseckanog paradajza. Dodajte vodu toliko da sarmice budu prekrivene i kuvajte na tihoj vatri 2–3 sata. Povremeno proveravajte nivo tečnosti i po potrebi dolivajte vodu. Po želji, dodajte malo ulja ili masti za bogatiji ukus.

Da li se meso dinsta pre uvijanja?

Tradicionalno, meso se ne dinsta pre nego što se umota u kupus. Sastojci u filu se samo kratko proprže da meso bude obrađeno, a pirinač delimično omekša. Glavno kuvanje se odvija dok sarmice polako krčkaju u loncu.

Najčešće greške pri pripremi sarme:

Previše ili premalo pirinča: Previše pirinča čini sarmice suvim, premalo dovodi do tečnog fila.

Meso nije dovoljno proprženo: Ako se meso ne proprži, može ostati “sirovo” i fil bude masniji.

Nedostatak začina: Sarmama može nedostajati dubok ukus ako se ne stavi dovoljno paprike, bibera i majčine dušice.

Kupus je preslan ili previše kiseo: Preslan kupus daje previše slan ukus, dok previše kiseo može promeniti ukupan ukus. Operite listove ako je potrebno.

Kuvanje na jakoj vatri: Sarma se najbolje polako krčka; jaka vatra može razmekšati i raspasti sarmice, a ukus neće biti bogat.

Sarma zahteva strpljenje i pažnju, ali kada se pripremi kako treba, rezultat je bogat, ukusan i neodoljiv obrok, navodi Informer.

Bonus video:

 

@najzena.rs KADA JE NAJBOLJE POSOLITI HRANU NA POČETKU ILI NA KRAJU PRIPREME? #najzena #zena #viral #fyp #viraltiktok #fyf #viralvideo #kitchenhacks ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading