Sarma je jelo koje se, zahvaljujući svojim sastojcima poput kiselog kupusa, mesa i začina, dobro čuva, ali je važno pridržavati se preporučenih rokova kako bi ostala sigurna za konzumiranje. Ljudi s ovog područja teško mogu zamisliti zimu bez sarme. Ona se većinom kuva u velikim količinama te je, kako mnogi znaju, najfinija zadnji dan. No koliko sarma zapravo sme da stoji?
Koliko sarma može stajati u frižideru?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Stručnjaci kažu kako sarmu možemo u frižideru držati do nedelju dana. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se sprečio ulazak vazduha i širenje mirisa. Pre konzumiranja, obavezno je dobro zagrejte na visokoj temperaturi kako biste eliminisali potencijalne bakterije. Ipak, ako napravite više, poželjno ju je zamrznuti.
Koliko sarma može stajati u zamrzivaču?
U zamrzivaču sarma može stajati do 3 meseca, a evo nekoliko saveta za čuvanje. Spremite je u plastične posude ili vrećice za zamrzavanje, pazeći da izbacite što više vazduha. Ako je moguće, zamrzavajte u manjim porcijama kako biste lakše odmrzavali i koristili samo potrebnu količinu. Pri odmrzavanju, najpre je ostavite u frižideru preko noći, a zatim je dobro zagrejte prije posluživanja. Nikad ne zamrzavajte sarme koje su već jednom bile odmrznute.
Bonus video: