Nekada su srpske domaćice ovako pravile zapršku za sarmu: Kad ih prelijete sa ovim sosom okusićete razliku

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 20.11.2024 07:40 0

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme

sarma

Shutterstock

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima. Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema prava sarma, kako samo naše bake znaju da je prave.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
Veća glava kiselog kupusa
Lovorov list
Dimljena slanina
6 čena belog luka 
1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
3 glavice crnog luka
Meso po želji (vrat, rebra)
So i biber
Domaća mast
Suva paprika
Šolja pirinča

Priprema: Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

Komentari (0)