Opasnost u kuhinji: Evo koje stvari treba izbaciti pod hitno, mogu da budu rizične po zdravlje

Ana Klikovac Vesti 04.10.2025 19:00 0

Stručnjaci za čišćenje su otkrili koje kuhinjske alate treba odmah da bacite...

kuhinja

Shutterstock

Naši kuhinjski alati prolaze kroz mnogo toga — od svakog seckanja, rezanja i mešanja, oni nam olakšavaju život. Međutim, ti alati mogu dosta da stradaju dok nam pomažu da pripremimo omiljene obroke, i s vremenom mogu biti oštećeni. Ponekad ta oštećenja mogu biti opasna ili prosto nehigijenska.

Stručnjaci za čišćenje su otkrili koje kuhinjske alate treba odmah da bacite.

Izgrebane daske za sečenje

Daske za sečenje su osnova većine obroka i koriste se često — verovatno bi trebalo da ih menjate češće nego što mislite. Čak i ako ih čistite nakon svake upotrebe, rezovi i ogrebotine nastali redovnim korišćenjem predstavljaju plodno tlo za bakterije i prljavštinu.

daska za sečenje

Shutterstock

 

Ako primetite da vaše daske izgledaju oštećeno, budite oprezni i zamenite ih, savetuje Sara Mekalister, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica i direktorka kompanije ,,GoCleanCo".

Tupi noževi

Prirodno je da noževi vremenom postanu tupi, a ako ih ne naoštrite redovno, to može predstavljati veliku opasnost u kuhinji.

hleb i nož

Shutterstock

 

„Tupi noževi nisu samo neefikasni, već su i opasniji jer zahtevaju više sile i mogu da skliznu,“ kaže Alisija Sokolovski, predsednica i suvlasnica kompanije ,,AspenClean." za sajt Martha Stewart. Ako su vaši noževi toliko tupi da se ne mogu popraviti, vreme je da ih bacite.

Izgrebani ili oštećeni tiganji sa nelepljivim premazom

Iako neki tipovi posuđa poput onog od nerđajućeg čelika, bakra i livenog gvožđa mogu trajati zauvek, isto ne važi za neke tiganje sa nelepljivim premazom.

tiganj

Shutterstock

 

Kako kaže Mekalister, čim primetite da se teflonski premaz ljušti sa tiganja, vreme je da ih zamenite. Premaz može predstavljati zdravstveni rizik, a poslednje što želite je da se premaz nađe u vašoj hrani.

Istrošene varjače i kašike

Drvene varjače i kašike su dugo omiljene u kuhinji, ali s vremenom se na njima mogu pojaviti male pukotine. Baš kao i daske za sečenje, ovi drveni kuhinjski alati mogu skupljati ostatke hrane i bakterije.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Obavezno ih menjajte čim počnu da pokazuju znakove starosti, kao što su pukotine, kidanja, mrlje i neprijatan miris,“ savetuje Mekalister.

Prljavi sunđeri i četke za ribanje

Iako deluje paradoksalno, sunđeri mogu biti jedan od najprljavijih predmeta u vašoj kuhinji.

žena

Shutterstock

 

„Sunđeri su idealno mesto za razmnožavanje bakterija zbog stalnog izlaganja vlagi i ostacima hrane,“ kaže Sokolovski. Korišćenje krpa za pranje posuđa koje se peru nakon svake upotrebe je ekološki prihvatljivije, ali ako više volite sunđer, Mekalister preporučuje da ga menjate barem jednom nedeljno.

Zarđali plehovi za pečenje

Plehovi za pečenje vremenom mogu zarđati, i ako primetite rđu na vašim plehovima, vreme je da ih zamenite.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Rđa može preći na hranu, pokvariti ukus i izazvati zdravstvene probleme,“ kaže Sokolovski. „Zamenite svaki pleh na kojem se pojavljuju rđe.“

Istrošene rukavice za rernu

Rukavice za rernu štite ruke od vrućih poklopaca, ručki tiganja i plehova, ali se mogu istrošiti zbog česte upotrebe, što može biti opasno.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Kada rukavice dobiju rupe ili tanke delove, više ne štite od opekotina kako treba,“ upozorava Sokolovski.

Stari otvarači konzerve

Nema ništa gore nego pokušavati da otvorite konzervu tupim ili zarđalim otvaračem, a osim što je to neprijatno, može biti i opasno.

Shutterstock

Shutterstock

 

Zarđali otvarači mogu preneti metalne strugotine ili bakterije u vašu hranu, kaže Sokolovski. Ako vaš otvarač ne radi glatko, vreme je za novi.

Stare četkice za premazivanje

Ako je vaša četkica za premazivanje napravljena od prirodnih vlakana, a ne od lako perivih silikonskih čekinja, možda je vreme da je bacite.

Shutterstock

Shutterstock

 

Ako ih ne čistite temeljno posle svake upotrebe, mogu postati plodno tlo za bakterije zbog ostataka hrane, sokova od mesa i belanaca kojima se često premazuju.

Kuhinjski alat koji ne koristite

Iako možda nisu opasni po zdravlje ili bezbednost, nekorišćeni kuhinjski alati zauzimaju nepotreban prostor i samo stvaraju nered.

kuhinja

Shutterstock

 

Očistite fioke i ormariće i bacite ili donirajte sve alate koje trenutno ne koristite redovno. To će pomoći da vaša kuhinja bude organizovanija i smanjiće stres tokom pripreme obroka (svako je imao posla sa onom buntovnom lopaticom ili nožem za sir koji se uvek zaglavi u fioci i ne dozvoljava da se zatvori).

 

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading