Banane su jedno od najomiljenijih vrsta voća širom sveta. Naučno je dokazano da su izuzetno zdrave jer su bogate važnim hranljivim sastojcima koji pomažu varenju, čuvaju srce a mogu biti korisne i tokom dijete.
Banane konzumiraju sveže, ali i kao dodatak za brojne zdrave napitke, smutije ili kao sastojak za kolače.
Na pitanje kako jedu banane većina ljudi će reći da jednostavno ogule koru i konzumiraju mekani, unutrašnji deo ploda. Međutim, stručnjaci ističu da je to velika greška i da svi mi zapravo ceo život na pogrešan način jedemo ovo voće.
Operi, oguli pa baci koru
Kako je objasnila Tamika Sims jedan od direktora prehrambenih tehnologija u Međunarodnom savetu za informacije o hrani, svako voće bez obzira koje je u pitanju potrebno je oprati pre nego što ga konzumirano. To se odnosi i na banane koje imaju debelu koru, pa većina ljudi misli da je na taj način plod zaštićen i bezbedan za upotrebu.
– Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako nameravate da je bacite. Ovo se odnosi i na banane. Iako prljavština može biti vidljiva na koži, dugotrajni pesticidi ili mikrobi kao što su salmonela nisu nužno vidljivi a mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ako želite bezbedno da rukujete hranu obavezno operite sve proizvode, čak i one čiju koru bacate – objasnila je Sims za Yahoo news.
Ona je naglasila da se to odnosi i na povrće kao što je šargarepa, peršun, krompir čija kora se guli i baca.
– Svaki plod bez obzira da li je u pitanju voće ili povrće treba da dobro operete pre jela. Nikad ne znate koliko bakterija ima na ljuski, koliko ostataka pesticida. Obavezno perite čak i organske proizvode kojima gulite ljusku – dodala je ona.
