Bilo da ste dobili orhideju na poklon ili ste je sami kupili, ako želite da vam traje duže od mesec dana, koristite ove trikove:
Zalijte orhideju onda kada treba
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kako ćete najbolje primetiti da vaša biljka vapi za vodom, odnosno da je dehidrirana?
Ako su listovi orhideje beživotni, smežurani i mogu da se saviju prema gore, sve su to znaci dehidracije. Ako je koren belo sive boje i naboran, vreme je i za akciju zalivanja.
Kada dođe vreme za zalivanje, potopite korenje u vodu, a da voda ne dodiruje listove ili cvetove, a posle 20-ak minuta iznesite orhideju napolje da se preostala voda dobro ocedi.
Vratite orhideju u njenu posudu i, ako je potrebno, nežno obrišite listove vlažnom krpom.

Shutterstock
Orhideje vole svetle prostore, ali ne i direktnu sunčevu svetlost koja oštećuje listove, pa uvek imajte na umu ovaj detalj kada pozicionirate svoju omiljenu biljku u stanu.
Oživite cvet uz pomoć crnog čaja
Stavite običnu vrećicu crnog čaja u teglu filtrirane vode i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Nakon što se ohladi, stavite koren orhideja u rastvor čaja i ostavite da odstoji u tegli ceo dan. Uveče izvadite orhideju iz tečnosti, ne bacajte je još i ostavite da se korenje osuši van tegle. Sledećeg jutra vratite korene orhideja u teglu vode za čaj.
Ova tečnost je bogata taninskom kiselinom, koja šalje signal korenovom sistemu da je vreme za rast.

Shutterstock
Držite se ovog procesa ponavljanja mokrih i suvih ciklusa nekoliko dana i videćete veliku razliku u listovima i korenima.
Koreni će se pretvoriti iz belog u zeleno, a listovi će ponovo postati kruti.
Inače, ako posle ovog postupka nameravate da presadite orhideju, obavezno koristite mešavinu za orhideje (koja se sastoji od raznih kora) i omogućite protok vazduha za njihovo korenje jer to sprečava truljenje, piše Informer.
Bonus video: