Mnogi koji redovno pripremaju ili konzumiraju jaja barem su jednom naišli na crvenkastu ili krvavu mrlju u žumancetu ili belancetu. Takav prizor često izaziva neprijatnost i dovodi u pitanje ispravnost jajeta.
Stručnjaci naglašavaju da te mrlje, iako vizuelno neprivlačne, u većini slučajeva nisu opasne.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Reč je o prirodnoj pojavi koja nastaje tokom ovulacije kod kokoši i ne ukazuje na kvarenje ili prisutnost bolesti, piše Allrecipes.
Značenje krvavih mrlja u jajetu
Suprotno uvreženom mišljenju, krvava mrlja u jajetu ne znači da je jaje oplođeno niti da je u njemu počeo da se razvija embrion pileta. Radi se jednostavno o posledici puknuća jedne ili više sitnih krvnih sudova (kapilara) u jajniku ili jajovodu kokoši tokom kompleksnog procesa formiranja jajeta. Ove mrlje mogu varirati u veličini, od jedva primetne tačkice do nešto veće mrlje, a mogu se nalaziti na površini žumanceta ili slobodno plutati u belancetu.
Krvave mrlje nisu pokazatelj da s kokoši nešto nije u redu ili da je jaje lošog kvaliteta. One su prirodna pojava, a kako navode iz Nellie's Free Range Eggs, mogu se uporediti s modricama jer nastaju na sličan način – usled pucanja krvnog suda.

Printscreen/Youtube
Formiranje jajeta unutar kokoši je čudesan i zamršen proces koji traje otprilike 25 sati. Krvave mrlje mogu nastati u različitim fazama ovog procesa.
Najčešće se krvava mrlja formira kada žumance sazreva i oslobađa se iz folikula na jajniku kokoši. Taj folikul je bogat krvnim sudovima koji hrane žumance tokom njegovog razvoja. Normalno, folikul puca duž linije koja se naziva stigma, a koja je gotovo bez krvnih sudova. Međutim, ako dođe do pucanja folikula izvan stigme, može doći do oštećenja sitnog krvnog suda i ispuštanja male količine krvi koja se potom "zarobi" s žumancetom dok jaje putuje jajovodom.
Do pucanja kapilara može doći i kasnije, u jajovodu, gde se formira belance i ljuska. Ako se to dogodi, krvava mrlja će verovatnije biti u belancetu ili bliže ljusci.
Sigurnost konzumiranja takvih jaja
Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA) i brojnim stručnjacima za hranu, jaja s krvavim ili čak mesnim mrljama (malim komadićima tkiva) smatraju se sigurnima za jelo, pod uslovom da su sveža i pravilno termički obrađena.
Nutricionistkinja Kejti Kriner, koja i sama uzgaja kokoš, izjavila je da nema nikakvih rezervi prema konzumaciji takvih jaja.
"Skuvajte ih normalno, nećete osetiti nikakvu razliku u ukusu ili teksturi," kaže Kriner i dodaje da je to više "estetska nesavršenost".
Ako vam sama pomisao na krvavu mrlju stvara nelagodu, možete je jednostavno ukloniti vrhom čistog noža ili kašičice pre pripreme jajeta. Nema potrebe bacati celo jaje. Prisutnost male krvave mrlje ne utiče na nutritivnu vrednost, svežinu ili ukus jajeta. Temeljno kuvanje ili pečenje uništiće sve potencijalne bakterije, baš kao i kod jaja bez mrlja.
Bonus video: