Tvrdo kuvano jaje – jedno od najosnovnijih jela koje može pripremiti i najveći kulinarski amater, piše City Magazine. Malo vode, jedno jaje, nekoliko minuta na šporetu i voilà – doručak ili međuobrok spreman! Ali, onda dolazi trenutak istine. Presečete jaje, bacite pogled na žumance i... eno je - zelena opna.
Pa šta uzrokuje tu zelenu opnu oko žumanca?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Prvo i najvažnije: nije reč o nikakvom trovanju, mutaciji ni zaveri o jajima iz supermarketa. Zelena ili sivkasta opna žumanca zapravo je rezultat sasvim normalne hemijske reakcije. Konkretno, reč je o spoju gvožđa iz žumanca i vodonika iz belanca. Kad jaje kuvaš predugo ili na previsokoj temperaturi, nastaje gvožđe sulfid – krivac za ne tako sjajnu boju.

Shutterstock
Zelena opna je samo pokazatelj da ste malo preterali s kuvanjem. Srećom, lako se izbegava uz par trikova. Evo kako pravilno dobiti tvrdo kuvano jaje:
Ne kuvajte predugo: Idealno vreme je 9–12 minuta. Sve iznad toga vodi na putu ka – zelenilu.
Ubacite ih u hladnu vodu: Nakon kuvanja odmah ih bacite u ledenu vodu. Time zaustavljate kuvanje iznutra i čuvate boju žumanceta.
Počnite s hladnom vodom: Jaja i vodu zagrejavajte zajedno. Tako imate više kontrole nad procesom i manjeg rizika od pucanja žumanca.
A kad se napravi zelena opna – možete li jesti takvo jaje? Naravno da možete! Zelena opna je vizuelna nezgoda, ali nema nikakve veze s toksičnošću.
Jaje je i dalje bezbedno za jelo, pod uslovom da nije čudnog mirisa ili teksture. Istina, ukus može biti za mrvicu neprijatniji, s blagim sumpornim notama – ali to je sve.
Bonus video: