Da li su kuvana jaja sa zelenom opnom otrovna? Evo da li smete da ih jedete ukoliko prime ovakvu boju

Vesti 17.04.2025 14:27 0

Jaje je i dalje bezbedno za jelo, pod uslovom da nije čudnog mirisa ili teksture.

jaje

Shutterstock

Tvrdo kuvano jaje – jedno od najosnovnijih jela koje može pripremiti i najveći kulinarski amater, piše City Magazine. Malo vode, jedno jaje, nekoliko minuta na šporetu i voilà – doručak ili međuobrok spreman! Ali, onda dolazi trenutak istine. Presečete jaje, bacite pogled na žumance i... eno je - zelena opna.

Pa šta uzrokuje tu zelenu opnu oko žumanca?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Prvo i najvažnije: nije reč o nikakvom trovanju, mutaciji ni zaveri o jajima iz supermarketa. Zelena ili sivkasta opna žumanca zapravo je rezultat sasvim normalne hemijske reakcije. Konkretno, reč je o spoju gvožđa iz žumanca i vodonika iz belanca. Kad jaje kuvaš predugo ili na previsokoj temperaturi, nastaje gvožđe sulfid – krivac za ne tako sjajnu boju.

 

jaje

Shutterstock

 

 

Zelena opna je samo pokazatelj da ste malo preterali s kuvanjem. Srećom, lako se izbegava uz par trikova. Evo kako pravilno dobiti tvrdo kuvano jaje:

Ne kuvajte predugo: Idealno vreme je 9–12 minuta. Sve iznad toga vodi na putu ka – zelenilu.

Ubacite ih u hladnu vodu: Nakon kuvanja odmah ih bacite u ledenu vodu. Time zaustavljate kuvanje iznutra i čuvate boju žumanceta.

Počnite s hladnom vodom: Jaja i vodu zagrejavajte zajedno. Tako imate više kontrole nad procesom i manjeg rizika od pucanja žumanca.

A kad se napravi zelena opna – možete li jesti takvo jaje? Naravno da možete! Zelena opna je vizuelna nezgoda, ali nema nikakve veze s toksičnošću.

Jaje je i dalje bezbedno za jelo, pod uslovom da nije čudnog mirisa ili teksture. Istina, ukus može biti za mrvicu neprijatniji, s blagim sumpornim notama – ali to je sve.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)