Iako danas nije toliko popularno kao kefir ili grčki jogurt, kiselo mleko i dalje zaslužuje svoje mesto na prehrambenoj sceni zbog niza vrednih nutrijenata koje nudi.
Ovaj tradicionalni mlečni proizvod nastaje fermentacijom nepasterizovanog mleka i prepoznatljiv je po svom karakterističnom kiselkastom ukusu. Taj ukus duguje materijama koje nastaju tokom fermentacije – ponajviše mlečnoj i sirćetnoj kiselini, etanolu i ugljen dioksidu, piše Krstarica.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Uključivanjem kiselog mleka u svakodnevnu ishranu unosite važne minerale poput magnezijuma, kalija i kalcijuma, ali i vitamine B-grupe, A, D i K. Osim što je nutritivno bogato, kiselo mleko ima i nizak kalorijski sadržaj – prosečno samo 50 kcal na 100 grama – te nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za osobe koje paze na ishranu.

Shutterstock
Kiselo mleko je izvrstan prirodni probiotik. Bakterije mlečne kiseline povoljno deluju na crevnu mikrofloru – podstiču rad creva, olakšavaju probavu i potpomažu regeneraciju sluznice probavnog sistema. Takođe, redovna konzumacija jača imunološki sistem.
Nutricionisti često ističu da kiselo mleko deluje poput “usisavača za creva”. Podstiče lučenje probavnih sokova, ublažava zatvor, a može pomoći i u sagorevanju masnoća – zbog čega je odličan dodatak ishrani za one koji žele regulisati telesnu težinu.
Kada treba biti oprezan?
Iako kiselo mleko nema ozbiljnih kontraindikacija, ne preporučuje se deci mlađoj od 10 meseci. Dobra vest je da ga često mogu konzumirati i osobe s intolerancijom na laktozu, jer fermentacijom dolazi do značajnog smanjenja tog mlečnog šećera. Ipak, kao i sa svime, važno je konzumirati ga umereno – posebno ako niste navikli na fermentisane proizvode, jer prevelike količine mogu izazvati blage probavne smetnje.
Bonus video: