Stari recept za orahovaču: Otkrijte tajnu savršenog likera od mladih oraha

Slobodanka Ćorić Vesti 24.04.2025 15:21 0

Ukusna tradicionalna rakija napravljena od mladih oraha - omiljeni napitak na Balkanu

walnut liqueur

Shutterstock

Orahovača je jedan od onih tradicionalnih napitaka koji nose miris domaće radinosti i porodičnih okupljanja. Ovaj ukusan liker, pravljen od mladih zelenih oraha i rakije, ima bogat, orašast ukus i dugotrajan, prijatan miris koji podseća na prošle generacije. Ukoliko želite da osetite pravi šmek Balkana, ništa ne može biti bolje od pripreme orahovače u vlastitoj kuhinji. Pomoću ovog jednostavnog recepta, moći ćete da uživate u ovom aromatičnom piću tokom celog leta, a i da obradujete prijatelje i porodicu jedinstvenim, domaćim poklonom. Evo kako da je napravite sami:

  • Priprema oraha: Berite mlade oraha u proleće, kada su još zeleni i mekani. Operite ih i osušite.
  • Sečenje oraha: Orahe prerežite na četvrtine ili ih grubo naseckajte.
  • Složite u posudu: Stavite naseckane orahe u duboku posudu i složite ih u slojevima sa šećer
  • Dodajte rakiju: Prelijte orahe i šećer rakijom tako da ih potpuno prekrije.
  • Ostavite da odstoji: Pokrijte posudu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji oko mesec dana, povremeno mućkajući sadržaj.
  • Filtriranje i flaširanje: Nakon mesec dana, procedite tečnost kroz cediljku ili gazu da biste odstranili orahe i ostatak čestica. Flaširajte očišćenu tečnost u staklene boce ili flaše.
  • Ova rakija je popularna na Balkanu i često se služi na proslavama i okupljanjima kao deo tradicionalnih domaćinskih trpeza.

    SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

    img

    NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

    img

    AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

    img

    BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

    Komentari (0)