Sastojci
- zrele dunje
- šećer po potrebi
- voda po potrebi
- limuntus po potrebi
- tegle od 800 g
Kako pripremiti
Dunje najpre obrišite čistom krpom, a najbolje je oštrom stranom čistog sunđera. Tada ih dobro operite vodom, očistite od unutrašnjosti (semenki i tvrdog dela) i isecite na željene komade. Dobro ih složite u tegle tako da stane što više dunja. U svaku teglu stavite po 5 kašika šećera, na vrh kašičice limuntusa, stavite plastične pritiskače odozgo, pa ih nalijte hladnom vodom da pokrije dunje. Dobro ih zatvorite original poklopcima. U veći lonac na dno stavite krpu i poređajte tegle. Nalijte lonac vodom da dosegnu do ruba poklopca. Uključite ringlu i kuvajte do tačke ključanja (ne treba voda da ključa). Smanjite malo temperaturu i tako ih pasterizujte još 10-15 minuta. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se tegle u vodi potpuno ohlade. Nakon toga ih izvadite, obrišite i složite sa ostalom slatkom zimnicom.