Prženice su jedan od najomiljenijih doručaka, ali da bi bile savršene – hrskave spolja, a mekane i vazdušaste unutra – potrebno je malo veštine. Nisu samo bitne ni temperatura ulja ni dužina prženja, već i nekoliko trikova koje će učiniti da vaše prženice budu baš onakve kakve treba da budu – ni previše masne, ni presuve, ni nedovoljno pečene, ni prepečene. Ako se često dešava da vaše prženice budu gnjecave, zagorele ili nedovoljno pečene, možda pravite neku od ovih grešaka. Evo šta možete da popravite:
1. Kriške hleba su previše tanke
Ako su kriške hleba suviše tanke, one će se lako raspasti jer smesa od jaja može da bude preteška za njih. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm.
2. Koristite svež hleb
Za savršene prženice, bolje je da koristite hleb koji je dan ili dva star. Svež hleb može biti previše vlažan i teže upija smesu od jaja.
3. Pržite ih na maslacu
Maslac ima nisku tačku sagorevanja, pa je bolje koristiti biljno ulje za prženje. Ulje se bolje podnosi visokim temperaturama, a prženice neće biti previše masne.
4. Dodajete mleko u smesu
Iako nije uobičajeno, prženice će biti sočnije i ukusnije ako u smesu od jaja dodate malo mleka – idealno je punomasno mleko. To će učiniti da prženice dobiju lepšu teksturu.
5. Koristite previše jaja
Nema potrebe za previše jaja. Grubi odnos je: na dve kriške hleba, koristite četvrtinu šolje mleka i jedno jaje. Previše jaja može učiniti prženice previše teškim i tvrdim.
6. Zaboravljate začine
Prstohvat kvasca, bibera, parmezana ili začina po želji može značajno poboljšati ukus prženica. Ako volite slatke prženice, dodajte malo cimeta, vanile ili šećera u prahu.
7. Nestrpljivo pržite
Temperatura ulja je ključna – trebalo bi da bude dobro zagrejano, ali ne previše. Prženice treba pržiti na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane da bi bile hrskave, a da ne upiju previše masti. Strpljenje je ključ za savršeno pripremljene prženice.
Prateći ove savete, vaša sledeća tura prženica biće pravi kulinarski užitak!