Za manje od 200 dinara izbelite fuge, biće kao nove: Jedan prirodni sastojak razara crnu buđ, svaka kuća mora da ga ima

Nedeljko Tišanović Vesti 25.09.2024 14:47 0

Kupatila mogu biti mesto gde se javlja crna buđ, jer ona može da preživi samo u vlažnim područjima, ali postoji jednostavan način da je uklonite iz teško dostupnih mesta poput silikonskih fugi, koristeći jedan prirodni sastojak koji verovatno imate u kuhinji.

Shutterstock/Gabor Tinz

Shutterstock/Gabor Tinz

Može biti veoma zabrinjavajuće videti crnu buđ kako raste u vašem kupatilu, a jedno od najtežih mesta za čišćenje jesu silikonske fuge oko kade ili tuša.

Silikonske fuge obično privlače biđ jer, iako su potpuno vodootporna, njihova površina je neprekidno izložena vlagi i, ako se ne čisti, može postati leglo bakterija.

Često je teško ukloniti buđ sa silikona jer je izuzetno vodootporna, što znači da većina sredstava za čišćenje ne može lako da razloži spore.

Međutim, Georgia Nunn, stručnjakinja iz Silicone Direct, otkrila je da postoji "prirodni lek" za efikasno uklanjanje buđi i sprečavanje njenog ponovnog rasta.

Sirće je prirodni ubica buđi koje, za razliku od drugih supstanci, ne sadrži štetne hemikalije.

Možda deluje čudno, ali sirće koje sadrži sirćetnu kiselinu koja može duboko prodreti u spore buđi i razložiti ih.

Buđ može rasti samo u vlažnom okruženju, ali kiselost će promeniti pH nivo silikonskih fugi, čineći manje verovatnim da će se spore buđi ponovo razviti.

Sirće takođe ima antifungalna svojstva, što znači da može brzo ubiti buđ na površini, tako da ne morate stalno da je ribate.

Kako se osloboditi plesni i sprečiti njen povratak koristeći sirće?

Sve što treba da uradite je da pomešate dve tećine sirćeta sa jednom trećinom vode u praznoj bočici sa sprejom, zatim stavite masku, rukavice i naočare da se zaštitite tokom čišćenja buđi.

Nanesite obilnu količinu rastvora sirćeta na fuge sa buđi, a zatim ga ostavite da deluje jer će mu biti potrebno vreme da razloži spore.

Trebalo bi da ostavite rastvor sirćeta da deluje najmanje 30 minuta, a ako je površina velika, ostavite je preko noći.

Kada ste spremni za čišćenje, upotrebite krpu ili staru četkicu za zube da nežno očistite fuge kružnim pokretima.

Buđ bi odmah trebala da se skine sa fugi, a sve što treba da uradite je da je isperete vodom i osušite čistom krpom.

Međutim, ako je buđ "tvrdoglava" i i dalje prisutna, pokušajte da pomešate sirće sa sodom bikarbonom, jer je alkalna i prirodno dehidrira spore da bi ih ubila.

Pomešajte vodu, sirće i sodu bikarbonu i nanesite je na silikonske fuge sa buđi, a zatim ostavite rastvor najmanje jedan sat, ali je bolje ostaviti preko noći.

Vaše kupatilo bi sada trebala biti blistavo i bez ružnih mrlja buđi oko kade, tuša ili sudopera.

U budućnosti, najbolji način da sprečite ponovni rast buđi je da održavate kupaonicu dobro provetrenom i otvorite prozor nakon tuširanja kako biste sprečili nakupljanje pare u prostoriji.

Otvorite prozor odmah nakon kupanja ili tuširanja, možete brzo i efikasno ukloniti paru i vlagu iz vaše kupaonice — zaključila je ona. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs “Nisam je ni pogledala” Beograđanka ostavila bebu u porodilištu #najzena #zena #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading