Domaći napitak od celera i limun smatra se jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za snižavanje masnoća i čišćenje organizma, posebno nakon obilnih obroka. Ta kombinacija posebno dobro deluje na regulaciju nivoa triglicerida i masnoća koje su, uz visoki holesterol, najzaslužnije za pojavu srčanih bolesti.
Naime, trigliceridi su glavni izvor energije za organizam i važni su za zdravlje. No, kad unosimo previše kalorija u odnosu na potrebe, telo ih pretvara u zalihe koje skladišti u masnim ćelijama. Kad nivo triglicerida pređe dopuštene granice, to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Visok nivo triglicerida može biti odgovoran i za upalu gušterače, odnosno pankreatitis, pa je važno voditi računa o toj vrednosti.
Jedan od načina da ih kontrolišete je terapija lekovima, koju će vam kod povišene masnoće prepisati lekar, no pre toga će vam verovatno predložiti promenu ishrane i preporučiti namirnice koje deluju kao čistači organizma. Upravo trigliceridi često brzo reaguju na promenu ishrane, pa vredi probati recept za napitak od limuna i celera.
Sastojci: 400 g celera (koren i list), 1 kg limuna, 2 litre vode.
Priprema: Dobro operite listove celera i oljuštite koren, pa ga takođe operite. Koren treba izribati na sitno. Operite limun, pa ga oljuštite nožićem za guljenje krompira, kako biste uklonili i belu membranu koja omotava plod ispod kore. U veći lonac stavite 2 litre vode, dodajte naribani celer i listove te limunovu koru i kuvajte na jačoj vatri. Kad zavrije, smanjite vatru i kuvajte još oko 20 minuta. Potom smesu poklopite i ostavite da se hladi barem 6 sati, najbolje preko noći.
Odstranite belu koru s limuna i izmiksajte ih. Vodu s prokuvanim celerom i limunovom korom procedite, pa u to dodajte limunov sok. Još jednom procedite smesu i prelijte je u sterilisane staklene flaše ili tegle. Odložiti napitak na hladno mesto, najbolje u frižider. Pijte po malu čašicu nakon glavnog jela.
Bonus video: