Ako se na vreme prepozna, izuzetno su visoke šanse za uspešno lečenje: Profesor upozorio na simptome raka usne duplje, obratite pažnju

Nedeljko Tišanović Vesti 03.09.2024 16:59 0

Morate biti obazrivi!

usne

Shutterstock

Rak usne šupljine, poznat i kao oralni karcinom, može se manifestovati kroz česte pojave ranica u ustima, neprijatan zadah i poremećaj čula ukusa.

 U Srbiji, učestalost ovog tumora je oko pet odsto. Kada se maligni tumori u usnoj šupljini otkriju u ranoj fazi, šanse za uspešno lečenje su znatno veće.

Oralni karcinom može da se razvije na usni, srednjoj i prednjoj trećini jezika, desnima, podu usta, zatkutnjačkom trouglu, sluzokoži obraza, gornje vilice i tvrdog nepca — kaže dr Vitomir Konstantinović, profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

— Kada je reč o vrsti zahvaćenih ćelija najčešći je planocelularni odnosno karcinom sluzokože, čak 92 odsto slučajeva. Simptomi su upaljena sluzokoža, ograničena pokretljivost jezika i povremeno krvarenje bez jasnog uzroka.

Profesor Konstantinović objašnjava da postoji mnogo faktora koji povećavaju rizik od razvoja raka usne šupljine. Najveći rizici uključuju prekomerno konzumiranje alkohola i pušenje. Pored toga, loša oralna higijena, hronične upale desni, kao i neprikladne proteze ili plombe takođe doprinose povećanom riziku. Takođe, profesije koje uključuju izloženost organskim hemikalijama, kao i infekcije humanim papiloma virusom tipova 16 i 18, herpes simplex, HIV i Epštajn-Barovim virusom, mogu povećati rizik od obolevanja.

Takođe, kod nekih pacijenata tumor može nastati kao posledica gorušice ili oslabljene imunološke funkcije koja doprinosi pojavi ranica u ustima.Redovne posete stomatologu i lekaru opšte prakse mogu da utiču na rano postavljanje dijagnoze.

Kada je reč o prvom i drugom stadijumu bolesti prednost se daje hirurškom lečenju — objašnjava profesor Konstantinović, za Novosti

— Ako je bolest uznapredovala primenjuje se više modela lečenja, a to znači da posle operacije slede radio i hemioterapija. Na uspešnost lečenja utiče prisustvo tumora na resekcionim ivicama, da li ima metastaza u limfnim čvorovima na vratu, veličina, lokalizacija i broj tumora, odnos sa koštanim strukturama gornje i donje vilice, histološki subtip i gradus, dubina invazije tumora kao i prethodni tretman.

Profesor Konstantinović ističe da prema najnovijim globalnim podacima, rak usne šupljine u ranim fazama bolesti ima izuzetno visoke šanse za uspešno lečenje. Stopa preživljavanja tokom pet godina za pacijente u prvom i drugom stadijumu može biti između 65 i 95 procenata.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading