Danas ga možemo nabaviti u bilo kom delu sveta.
Đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korenu.
Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine. Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja ali i zbog afrodizijačkog dejstva. Kineskinje vekovima koriste đumbir u prvim mesecima trudnoće da bi ublažile mučnine.
Važno je istaknuti da nisu uočene nikakve nuspojave pri uzimanju đumbira u normalnim količinama.
Evo nekoliko predloga kako da uvrstite đumbir u redovnu ishranu:
Možda će vas i ovo zanimati:
DVE KAŠIKE DNEVNO ovog ELIKSIRA i PUCAĆETE OD ZDRAVLJA, a kilogrami idu DOLE!
DREVNA TAJNA Grka: Pomešajte OVA DVA SASTOJKA i rešićete mnoge zdravstvene tegobe
Ako budete OVO RADILI izbacićete većinu TEŠKIH TOKSINA iz organizma
Čaj od đumbira
Priprema se izuzetno lako. Svež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.
Đumbir kao začin
Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike...). Đumbir je ljutkast pa pazite da ne preterate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.
Ojačajte imunitet
Narendajte dva sveža korena đumbira na sitne rende i pomešajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom. Ova moćna mešavina sačuvaće vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.
Eliksir od đumbira i belog luka
Sitno iseckajte koren đumbira i beli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isekli na kriške. Prelijte mešavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi a zatim procedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno.
Protiv reume
Koren svežeg đumbira narendajte i pomešajte sa čašom svežeg soka od ananasa. Kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta a pred kraj dodajte jednu kašiku meda. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.
Sok od đumbira