Iz mladeža vam raste dlaka? Evo šta to znači i kako da prepoznate da je opasan po zdravlje

Vesti 13.08.2024 12:44 0

Mladeži se javljaju svuda po telu, postoje različitih oblika i veličina, ali neki mogu biti opasni.

mladež

Shutterstock

Mladeži su obično benigne prirode. Mogu se pojaviti bilo gde – na licu, leđima, rukama, nogama, glavi, pazuhu, ispod noktiju... Nije neuobičajeno da iz nekih mladeža rastu dlake. Neki stručnjaci misle da to znači da se skup ćelija kože koja čini mladež nalazi iznad oblasti u kojoj je folikul dlake.

Međutim, najveća briga kod mladeža je da li su kancerogeni ili ne. Dlake koje iz njih izrastu mogu za neke da budu zvono za uzbunu, ali stručnjaci smatraju da dlakavi mladež nije znak bolesti, osim ako ne dolazi sa drugim promenama.

mladež

Shutterstock

 

Oblici i boje zdravih mladeža

Mladeži mogu biti urođeni (što znači da ih imamo od rođenja), stečeni ili atipični. Mladež je obično okruglog ili ovalnog oblika, ne širi od pet milimetara i ujednačene je boje (braon, žutosmeđe, crvene, ružičaste, plave, boje mesa ili providne). Atipični mladeži mogu imati različite boje, teksture i oblike, objasnio je dr Pol Kertis za „Health Digest“.

Kada je dlakavi mladež znak opasan?

Ako primetite da vam je mladež porastao, da ima nepravilan oblik ili da je promenio boju (u potpunosti ili na nekim mestima), to može značiti da je vreme da odete kod lekara. Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su krvarenje ili curenje iz mladeža. Pošto je uvek bolje biti siguran, nove mladeže u odraslom dobu ili postojeće mlade koji su se promenili najbolje je da proveri vaš dermatolog. Ovo je posebno važno za ljude sa porodičnom istorijom raka kože (melanoma).

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading