Vrhunski napitak za varenje: Crevima su potrebni ovi sastojci, samo obratite pažnju na količinu

Vesti 13.06.2025 15:22 0

Preporučuje se od...

žena

Shutterstock

Kombuha možda još nije deo vaše ponude pića, ali ako je do sada niste probali, vreme je da se upoznate s ovim čudesnim napitkom. Ovaj fermentisani čaj, koji je obično gaziran kao bezalkoholno piće i ima kvasac sličan pivu, bogat je probioticima i zdravim kiselinama.

Dobar je za vaš stomak na više načina: bakterije pomažu zdravoj probavi, a konzumacija kombuhe povezana je sa benefitima kao što su viši nivo energije i smanjen rizik od dijabetesa.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Nastavite da čitate kako biste saznali više o kombuhi iz ugla nutricioniste i zašto bi trebalo da je redovno pijete.

Šta je kombuha?

Kombuha je fermentisani čaj, koji se obično pravi od crnog ili zelenog čaja. U čaj se dodaje ,,SCOBY" (što je skraćenica za ,,symbiotic culture of bacteria and yeast" — simbiotsku kulturu bakterija i kvasca, poznata i kao „majka“ ili „starter“) i ostavlja da fermentiše od 7 do 30 dana, objašnjava Loren Slejton, magistar nutricionizma, registrovana dijetetičarka i osnivačica kompanije ,,Foodtrainers" za sajt Martha Stewart.

„Iako kombuha deluje kao nešto novo i moderno, pravi se već više od 2.000 godina,“ kaže ona.

 

 

Kombuha ima blagu gaziranost i jedinstven, kiselkast, a pomalo sladak ukus. Ukus varira u zavisnosti od vrste čaja koji se koristi i dodatnih sastojaka koji se ubace.

Da li kombuha sadrži alkohol?

Tradicionalna kombuha se smatra bezalkoholnim pićem jer sadrži premalo alkohola da bi bila klasifikovana kao alkoholno piće (manje od 0,5% alkohola po zapremini). Međutim, postoje i alkoholne varijante kombuhe. Stefani Tejlor, osnivač i vlasnica kompanije ,,Remnant Farm Kombucha", proizvodi alkoholnu verziju od biljnih i voćnih čajeva sa 6,5–7% alkohola. Iako proces fermentacije uništi deo bakterija, piće zadržava zdrave kiseline i deo korisnih bakterijskih svojstava. U poređenju s pivom i vinom, ova vrsta kombuhe ima manje šećera — a uz to je i bez glutena.

Prednosti kombuhe

1. Bolje varenje

Najistaknutije prednosti kombuhe povezane su sa varenjem. Prema rečima Stefani Tejlor, probiotici prisutni u kombuhi mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže korisnih bakterija u crevima i doneti brojne druge koristi.

stomak

Shutterstock

 

Loren Slejton takođe kombuhu preporučuje klijentima koji se bore sa zatvorom. Navodi da sirćetna kiselina iz kombuhe može usporiti pražnjenje želuca, produžujući osećaj sitosti, dok je glukarična kiselina korisna za zdravlje jetre. Važno upozorenje: zbog gaziranosti, kombuha može izazvati nadimanje ili gasove, pa je umerenost i slušanje signala sopstvenog tela ključno za najbolje rezultate.

2. Viši nivo energije

Pošto se kombuha najčešće pravi od crnog ili zelenog čaja, sadrži i malo kofeina. Slejton objašnjava da kombuha zadržava otprilike trećinu do polovinu kofeina iz čaja od kog je napravljena — oko 15 mg po šolji, u poređenju sa 90 mg u šolji kafe. Iako nećete osetiti nagli ,,skok" energije, redovno konzumiranje kombuhe može doprineti većoj energiji zahvaljujući vitaminima B grupe koji nastaju tokom fermentacije. Zdrav digestivni sistem, naravno, podržava i celokupnu energetsku ravnotežu tela.

3. Jačanje imuniteta

Kombuha je bogata vitaminima i mineralima koji mogu doprineti jačem imunološkom sistemu, kaže Taylor. Minerali poput kalcijuma, mangana i fluorida podržavaju zdravlje kostiju i mogu pomoći u prevenciji bolesti poput artritisa i osteoporoze. Antioksidansi prisutni u kombuhi doprinose i zdravlju srca, snižavajući loš holesterol i sprečavajući nakupljanje naslaga u krvnim sudovima.

4. Kontrola nivoa šećera u krvi

Studije pokazuju da fermentisana hrana i napici, poput kombuhe, koji sadrže polifenole iz čaja i organske kiseline, mogu doprineti regulaciji insulina i nivoa glukoze u krvi. U kombinaciji sa zdravom ishranom, ovo može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

šećer

Shutterstock

 

Slejton ipak napominje da se šećer koristi za ishranu kvasaca i bakterija tokom fermentacije — dok se deo tog šećera razgradi, konačna količina može varirati. Zato savetuje da uvek proverite deklaraciju, posebno deo gde piše ,,dodati šećeri".

Koliko kombuhe treba piti?

Fermentisani napici poput kombuhe mogu se piti svakodnevno, kaže Tejlor — ali količina je važna. Slejton se slaže: „Kod kombuhe postoji ono pravilo 'ni previše, ni premalo'. Ako pijete previše, unosite previše šećera i možete imati stomačne tegobe.“ S druge strane, ako je konzumirate povremeno i u malim količinama, verovatno nećete osetiti značajne zdravstvene koristi. Preporučuje se od 120 do 240 ml dnevno, uz napomenu da su flaširana pića često veća od jedne porcije.

Moguće nuspojave kombuhe

Iako se kombuha vezuje za poboljšanje zdravlja creva, Tejor napominje da se kod nekih simptomi mogu privremeno pogoršati pre nego što se poboljšaju. Ljudi sa osetljivom probavom treba da uvode kombuhu postepeno kako bi izbegli gasove, nadutost i druge tegobe. Vremenom, probiotici u kombuhi mogu pomoći u smanjenju i rešavanju tih problema.

nadutost

Shutterstock

 

Slejton preporučuje da osobe koje su imunokompromitovane, trudne, doje ili izbegavaju alkohol preskoče kombuhu, jer čak i ,,blaga" kombuha sadrži malu količinu alkohola nastalu fermentacijom.

Zabavni načini za konzumiranje kombuhe

Tejlor predlaže da u kombuhu dodate sveže začinsko bilje i bobičasto voće kako biste napravili osvežavajući bezalkoholni koktel. Slejton se slaže i posebno preporučuje mrvljenu nanu ili bosiljak kao osvežavajuće dodatke. Neki njeni klijenti kombinuju kombuhu sa čajem od đumbira ili drugim biljnim čajem kako bi smanjili ukupan sadržaj šećera.

 

Bonus video:

 

3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)