Dermatolog otkrio kako izgledati mlađe: Ako želite da usporite starenje, jedite ove 3 namirnice

Vesna Vukadinović Vesti 12.08.2024 14:00 0

S godinama je sve značajnije negovanje kože i ishrana koja doprinosi njenoj elastičnosti.

žena

Shutterstock

Genetika i način života igraju značajnu ulogu u tome da li neko izgleda mladoliko, ali je važan faktor i ishrana. Ako želite da imate nežnu kožu i blistav ten i u kasnijim godinama života, jedite namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena, i tako doprinose zdravom i sjajnom izgledu kože. Dermatolog Amanda Dojl otkrila je tri namirnice za koje kaže da mogu usporiti starenje.

Belance

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Kolagen i druge aminokiseline, koje su dobre za kožu, prirodno se nalaze u belancima, koji imaju i hranjive proteine. "Kolagen je ključna komponenta u sprečavanju bora, a veruje se da ovaj prirodan unos kolagena iz belanaca može pomoći prirodnoj sintezi kolagena u telu", objašnjava dermatolog. Dodaje da kolagen iz belanaca povećava zategnutost kože, ublažava bore oko očiju i na licu. "Do sedam jaja nedeljno može biti odlično za kožu, a  neće naštetiti zdravlju srca", kaže dermatolog.

žena

Shutterstock

 

Trešnje

"Trešnje sadrže antioksidante i mikronutrijente, kao i vitamin A i C, gvožđe, folnu kiselinu i kalcijum. Antioksidanti imaju snažna svojstva protiv starenja, a za vitamine A i C pokazalo se da imaju fotozaštitna svojstva", ističe dermatolog. Ta fotozaštitna svojstva mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca.

Avokado

Avokado je odlična hrana za blistavu kožu u bilo kojim godinama. Preporučuje se kao užin ili u salati. Takođe je bogat vitaminom E i dobrim mastima. "Možete konzumirati avokado kako biste se zaštitili od starenja i oštećenja od sunca", kaže dermatolog. "Savetovala bih da svaki dan pojedete između pola i celog avokada", ističe.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)