Ima bakterija i parazita: Ovaj deo piletine nemojte jesti

Slobodanka Ćorić Vesti 22.07.2024 20:32 0

Postoji jedna vrlo važna stvar kada je ovo meso u pitanju, a to je da postoje delovi piletine koje ne smemo jesti

piletina sa krompirom

Shutterstock

Piletina je namirnica koja je veoma popularna zbog svoje široke primene, ali i zbog svoje pristupačne cene. Rado je viđen gost svake trpeze i omiljena vrsta mesa kod većine mališana.

Međutim, postoji jedna vrlo važna stvar kada je ovo meso u pitanju, a to je da postoje delovi piletine koje ne bi trebalo jesti.

Veoma je važno da se piletina pravilno kuva do sigurne temperature. To je zbog toga što se neki mikroorganizmi koji mogu izazvati bolest često nalaze na piletini. Kuvanje piletine dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od 165°F (74°C) uništiće ove mikroorganizme.

Na sirovoj piletini mogu se naći različiti patogeni. Prema izveštaju Consumer Reports-a, do dve trećine piletine kupljene u Sjedinjenim Američkim Državama može sadržati bakterije poput Salmonelle, Campylobacter-a, ili oba patogena.

Salmonella bakterije žive u crevima mnogih domaćih životinja, posebno piletine. Infekcija Salmonelom može uzrokovati:

  • trovanje hranom
  • tifusnu groznicu
  • enteričnu groznicu
  • gastroenteritis
  • druge bolesti

Campylobacter se može preneti na piletinu kada dođe u kontakt sa izmetom životinja. Najčešći simptom infekcije Campylobacter-om je krvavi proliv. U nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Pored Salmonelle i Campylobacter-a, na sirovoj piletini mogu se naći i drugi patogeni, kao što su:

  • Staphylococcus aureus
  • E. coli
  • Enterococcus
  • Klebsiella
  • Pileći rep

    Koliko god da volite ovaj deo na tanjiru, trudite se da ga izbegavate. Na pilećem repu nalazi se mnoštvo bakterija i parazita koje mogu imati veoma štetan uticaj na vaš organizam.

    Pileća koža

    Mnogi su uvereni da pileća koža sadrži veliku količinu kolagena, ali to je daleko od istine. Ona sadrži mnogo masti, ali i mnogo štetnih bakterija i parazita. Ako je pojedete previše, naškodiće vašem organizmu.

    Bolesti nakon konzumiranja sirove piletine

    Najčešći simptomi koji se javljaju nakon konzumiranja sirove piletine koja sadrži jedan ili više ovih patogena su:

    • bolovi u stomaku
    • proliv
    • mučnina
    • povraćanje
    • groznica
    • glavobolja
    • bolovi u mišićima

    Kod infekcije Salmonelom, proliv je obično vrlo tečan. Kod Campylobacter-a, često je krvav. Simptomi obično počinju unutar jedan do dva dana nakon konzumiranja Salmonelle, dok se simptomi nakon konzumiranja Campylobacter-a obično javljaju za 2 do 10 dana. Simptomi obično prolaze nakon otprilike četiri dana. U teškim slučajevima infekcije Campylobacter-om, mogu biti potrebni antibiotici, piše healthline.com

    Bakteremija

    Kada bakterije uđu u krvotok, mogu se širiti na druge delove tela. Ovo se zove bakteremija. Može se manifestovati na različite načine, u zavisnosti od toga koji deo tela je zaražen. Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i osobe koje uzimaju lekove za smanjenje kiseline u stomaku su u većem riziku, jer želudačna kiselina pomaže u zaštiti od infekcija creva.

    Tifusna groznica Jedna soj Salmonelle, poznata kao Salmonella typhi, uzrokuje tifusnu groznicu. Salmonella typhi prenosi se samo s čoveka na čoveka, ali piletina može biti zaražena putem ljudskih rukovatelja. Simptomi tifusne groznice uključuju:

    • vrlo visoku temperaturu do 104°F (40°C)
    • osip roze boje
    • bolove u stomaku
    • slabost
    • glavobolju

    Guillain-Barré sindrom Guillain-Barré sindrom (GBS) je retka komplikacija infekcije Campylobacter-om. Javlja se kada antitela koja se formiraju da bi se borila protiv Campylobacter-a napadaju naše nerve. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 1 od 1.000 slučajeva Campylobacter infekcije rezultira GBS-om.

    GBS se manifestuje kao privremena paraliza koja počinje u stopalima i kreće se nagore. U teškim slučajevima, GBS može uzrokovati skoro potpunu paralizu. Osobe sa ovim sindromom mogu na kraju zahtevati respirator. Paraliza može nastati nekoliko nedelja nakon prolivne infekcije. Većina ljudi se oporavi od poremećaja, iako može ostati određena slabost.

    Reaktivni artritis

    Reaktivni artritis može takođe biti izazvan infekcijom Campylobacter-om. Simptomi uključuju:

    • upalu zglobova
    • upalu očiju
    • upalu mokraćnog sistema
    • upalu reproduktivnih organa

    Početak simptoma obično se javlja oko 18 dana nakon infekcije.

    Opcije lečenja

    Simptomi bolesti uzrokovane hranom obično prolaze sami od sebe. Ako se nakon nekoliko sati osećate bolje, nije potrebno tražiti dodatni tretman. Preporučuje se da ostanete hidrirani tokom celog perioda dok imate proliv, kako biste nadoknadili izgubljene tečnosti i sprečili dehidraciju.

    Ako simptomi potraju više od nekoliko dana, možda ćete želeti da se posavetujete sa doktorom. Antibiotici mogu biti prepisani kako bi se skratila dužina bolesti. Antidijarealni lekovi takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

    Tifusna groznica i bakteremija se leče antibioticima, i obično se povuku u roku od 7 do 14 dana. U teškim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija.

    Ne postoji lek za GBS. Lečenje se fokusira na smanjenje komplikacija, ubrzanje oporavka i lečenje komplikacija.

    Kako bezbedno rukovati piletinom

    Postoji mnogo koraka koje možete preduzeti da biste sprečili infekcije izazvane konzumiranjem sirove piletine:

  • Umotajte pakovanu sirovu piletinu u dodatnu plastičnu kesu pre nego što je stavite u frižider. Ovo sprečava da sokovi iz piletine kontaminiraju druge namirnice.
  • Temeljno operite ruke nakon pripreme sirove piletine.
  • Koristite posebnu dasku za sečenje sirove piletine.
  • Temeljno operite pribor za jelo, posuđe, daske za sečenje i radne površine sapunom i toplom vodom nakon pripreme sirove piletine.
  • Koristite termometar za meso kako biste osigurali da je piletina dostigla unutrašnju temperaturu od 165°F (74°C).
  • Pažljivo pratite uputstva na pakovanju kada kuvate prethodno pripremljenu piletinu.
  • Kada jedete u restoranu, ako sumnjate da piletina koju ste naručili nije pravilno kuvana, vratite je. Stručnjaci savetuju da izbegavate trendi jela od sirove piletine.
  • Premestite ostatke piletine u frižider ili zamrzivač u roku od jednog sata.
  •  

    Komentari (0)
    Loading