Ništa ne čini kišni dan boljim kao topla činija tvoje omiljene supe. Bilo da je paradajz, supa sa piletinom i rezancima, francuska čorba od luka ili pečuraka, nutricionisti često ističu brojne zdravstvene prednosti konzumiranja supe — posebno kada je sezona.
„Jesen je odlično doba za uživanje u supi iz nekoliko razloga,“ kaže registrovani dijetetičar Ejmi Devis, osnivačica kompanije ,,The Balanced Dietitian" za Real Simple.
„Sa hladnijim temperaturama, mnogi od nas obično žude za toplijom hranom. Supa je takođe odličan obrok za unošenje puno povrća i sastojaka koji jačaju imuni sistem, što je izuzetno važno tokom sezone prehlada i gripa. Na kraju, supe pomažu u održavanju hidratacije, što može biti korisno ako unos vode opadne tokom hladnijih meseci.“
Nutricionistkinja je podelila zdrave razloge zbog kojih biste trebali da jedete više supe, kao i nekoliko trikova za maksimiziranje sastojaka koji su dobri za creva.
Kako supa koristi zdravlju creva?
Čak i ne shvatajući, zapravo unosite mnogo esencijalnih vitamina, minerala i hranljivih materija dok jedete supu.
„Supа puna povrća može da podrži zdravlje creva pružajući značajnu količinu vlakana,“ kaže Devis. „Supa može biti i dobar izvor prebiotika iz sastojaka poput luka, belog luka i šalote. Zbog visokog sadržaja tečnosti u supama, one obezbeđuju hidrataciju za lakšu probavu. Supe na bazi bujona od kostiju mogu takođe podržati crevnu sluzokožu jer je bujon bogat amino kiselinom glicinom.“ Sve zavisi od toga koju supu birate i kako je pripremate.
Shutterstock
Pored toga, supa je lako svarljiva tečnost koja i dalje sadrži dovoljno hranljivih materija da te ostavi sitim — što je veliki plus koji mnoge druge hrane ne mogu da ponude. Ako imaš problema sa varenjem ili nutritivnim nedostacima, pijenje više supe može biti upravo ono što ti treba.
„Možete čak dobiti i dodatak probiotika iz supa koje sadrže miso ili imaju kimči kao dodatak,“ dodaje Devis.
„Odlični izbori za zdravlje creva su supa od sočiva i povrća, miso supa, supa od piletine i belog pasulja sa celerom, belim lukom, lukom i šargarepom, kao i klasična minestrone supa.“
Evo nekoliko načina da unapredite činiju supe.
Kako napraviti supu koja jača zdravlje creva
Dodajte hranu bogatu prebioticima
Devis kaže da su hrana bogata prebioticima — poput belog luka, praziluka ili pasulja — odličan način da unapredite zdravlje supe. Izaberite svoje omiljene i dodajte ih u svaku činiju supe koju pravite.
Dodajte fermentisane sastojke kao preliv
Fermentisana hrana poput kimčija, svežeg sira i kiselog kupusa je sjajan dodatak koji pored ukusa donosi i prebiotičke i imune benefite.
Dodajte integralne žitarice
Integralne žitarice kao što su integralni pirinač, kvinoja i ječam daju teksturu supama, naročito ako volite da imate nešto čvršće za jesti. Samo dodajte žitaricu po izboru u šerpu dok kuvate sledeću supu!
Koristite bujon od kostiju
Iako je bujon od povrća ukusan i zdrav, bujon od kostiju daje dodatak proteina koji nam svima treba u obrocima. Takođe, Devis preporučuje bujon od kostiju zbog impresivnog sadržaja amino kiselina.
Dodajte kašiku misoa
Miso je probiotička supstanca otporna na toplotu i nije rezervisana samo za miso supu — može se dodati i u omiljene čorbe. Devis preporučuje da dodate samo kašiku da biste iskoristili sve njegove benefite.
Bonus video:
Možda vas zanima…