Paraliza sna je noćna mora svakog čoveka: Tokom života iskusi je sedam posto ljudi, a evo zašto se javlja i kako je sprečiti

Tatjana Badarević Vesti 30.06.2024 21:56 0

Tokom paralize sna čovek je svestan i budan, ali ne može da se pomakne. Paralizu sna obično prate halucinacije i osećaj težine na grudima.

strah

Shutterstock

 

Paralizu sna tokom života iskusi sedam posto ljudi. To je često i nasledna pojava. Osobe koje su iskusile paralizu sna opisuju to stanje poput noćne more u kojoj su svesni svega šta se događa no ne mogu se pomaknuti, piše NHS.

Iako traje vrlo kratko, svega nekoliko sekundi do nekoliko minuta, to vreme se čini vrlo dugo.

Zašto se događa paraliza sna?

Događa se kada se REM faza pretvori u budno stanje. Ako se probudite tokom REM faze koja je i dalje aktivna, tada i dalje sanjate, no ne možete se pomaknuti. Upravo zbog toga nastaju halucinacije i osećaj težine na grudima poput gušenja. Ponekad je moguće mrdnuti prste na rukama i nogama pa se laganim pomicanjem prstiju telo budi iz sna.

strah

Shutterstock

 

 

San se odvija u ciklusima, pritom se tokom noći izmeni četiri do pet ciklusa. U svakom ciklusu postoje četiri faze sna. Prva faza traje oko 10 minuta te ona predstavlja lagani san u kojem se razmenjuju brzi talasi a-alfa s J-teta talasima. Druga faza traje 15 minuta, a nakon toga sledi treća faza koja predstavlja duboki san. U četvrtoj fazi san je takođe dubok, a treću i četvrtu fazu karakterišu delta talasi.

U dubokom snu se usporavaju rad srca i disanje. Nakon 90 minuta od početka spavanja telo prelazi u REM fazu. Moždana aktivnost je vrlo velika u REM fazi, a ubrzava se i puls, raste krvni pritisak i javljaju se mišićni trzaji. Često sanjamo u REM fazi, a same REM faze se tokom noći produžuju do pola sata.

Da li je paraliza sna opasna?

Svako može iskusiti neprijatnu paralizu sna, ipak ona je učestalija kod osoba između dvadesete i tridesete godine. Povećan rizik za paralizu sna imaju:

Osobe koje su pod stresom
Osobe koje boluju od PTSP-a
Osobe koje pate od nesanice
Osobe koje su premorene
Osobe koje boluju od bipolarnog poremećaja

Uz ove rizične faktore, povećan rizik za nastanak paralize sna predstavlja uzimanje određenih lekova poput anksiolitika, promenjen raspored spavanja, spavanje na leđima te preterano konzumiranje alkohola.

vino

Shutterstock

 

 

Paraliza sna je neprijatna zbog halucinacija, no ona nije opasna pojava. Verovatno ste dosad već i doživeli paralizu sna, no ne sećate se te epizode. Nema specifičnog leka za paralizu sna te je nije ni potrebno lečiti. Verovatnoća ponovnog pojavljivanja paralize sna je vrlo mala. Većina ljudi tu epizodu doživi samo jednom. Najvažnije je ostati miran i pričekati da paraliza prestane.

Kako sprečiti paralizu sna?

Preventivne mere za paralizu sna su najpre zdrave navike spavanja. Pokušajte uvek da odlazite na spavanje u isto vreme. Pokušajte redovno da spavate sedam do devet sati dnevno.

Suzdržite se od alkohola i kofeina pre spavanja i izbegavajte korišćenje elektronike u spavaćoj sobi pre spavanja. Redovno vežbajte, ali ne četiri sata pre spavanja. Takođe se savetuje izbegavati spavanje na leđima, to može povećati verovatnoću pojave paralize sna.

Spavanje

Shutterstock

 

 

Ako je uzrok paralize PTSP ili nesanica, tada je potrebno potražiti daljnju psihološku pomoć i lečiti osnovnu bolest.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading