Veganska ishrana postala je popularan izbor među gurmanima koji brinu o zdravlju. Usvajanje biljnog načina života znači da ljudi ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla, ali kako to uopšte utiče na vaše telo? Da li ste znali da veganska ishrana takođe može uticati na hormone?
TRT UK u najnovijem istraživanju otkrio je da fitoestrogreni - spojevi biljnog porekla, koji imaju "aktivnost sličnu estrogenu", obiluju veganskom ishranom i mogu uticati na nivo estrogena u telu.
Zašto veganska ishrana utiče na hormone?
"Istraživanja pokazuju da fitoestrogeni mogu oponašati i modulirati učinke endogenih estrogena, što može pomoći u ravnoteži nivoa hormona, posebno kod žena koje prolaze kroz menopauzu", navodi TRT.
Fitoestrogeni se nalaze u hrani kao što su proizvodi od soje, semenke lana i pečurke – popularne u veganskoj ishrani. Vezano za žene u menopauzi, studije su pokazale da visok unos soje može pomoći u "smanjenju učestalosti" valunga. Nakon analize 19 studija slučaja, otkrili su da su proizvodi od soje pomogli smanjiti količinu valunge za 20,6 posto u poređenju s placebo grupama.
Ovi fitoestrogeni takođe sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa - još jednog hormona. Utvrđeno je da je oksidativni stres povezan s hormonskom neravnotežom. Kortizol je takođe hormon stresa, a ishrana bogata antioksidansima i protvupalnim spojevima može pomoći u smanjenju nivoa kortizola u telu. Odabir hrane uključujući bobičasto voće, lisnato povrće i orašaste plodove može pomoći u snižavanju kortizola i poboljšati odgovor vašeg tela na stres.
Za muškarce može biti zabrinjavajuće da će nizak unos proteina nakon veganske ishrane sniziti nivo testosterona. Međutim, stručnjaci s TRT-a uveravaju da ih to ne treba zabrinjavati. Izjavili su da dobro planirana veganska ishrana, bogata pečurkama, orašastim plodovima, semenkama i celovitim žitaricama, može podržati zdrav nivo testosterona, te su savetovali adekvatan unos cinka i vitamina D, koji su ključni za sintezu testosterona.
Međutim, postoje neki spojevi koje bi ljudi na veganskoj ishrani mogli teško konzumirati, poput hrane bogate jodom. Jod je ključna komponenta hormona štitne žlezde tiroksina. Hormon štitne žlezde ključan je u regulaciji težine, nivoa energije, unutrašnje temperature, kože, kose, rasta noktiju i metabolizma. Regulacija hormona štitne železde je važna, ali unos joda može biti niži u veganskoj ishrani jer se jod prirodno nalazi u izobilju u hrani kao što su kravlje mleko, mlečni proizvodi, jaja, riba i školjke.
TRT sugeriše da bi vegani trebali osigurati adekvatan unos joda iz hrane poput morske trave, jodirane soli i obogaćene hrane poput biljnog mleka, pšeničnog brašna i riže.
"Osiguravanje odgovarajućeg unosa joda ključno je za održavanje optimalne funkcije štitne žlezde i sprečavanje hipotireoze, koja može uzrokovati umor, debljanje i hormonsku neravnotežu. European Journal of Clinical Nutrition objavio je nalaze koji pokazuju da su vegani imali znatno niže nivoe joda od svaštojeda, naglašavajući potrebu za pažljivim planiranjem ishrane. Osim joda, selen, koji se nalazi u brazilskim orasima i semenkama suncokreta, ključan je za zdravlje štitne žlezde", piše Mirror.
Bonus video: